9 octombrie 2013, 12:16

Merita oare Vladimir Putin premiul Nobel ?

În mai multe tări, organizațiile neguvernamentale, asociatii pacifiste, susțin candidatura președintelui rus Vladimir Putin la Premiul Nobel pentru Pace. Un premiu pe care Miscarea de Tineret Voievod il considera meritat de presedintele Rusie. Suntem de parere ca asemenea distinctii ar trebui oferite oricarui politician care participa in mod direct sau indirect pentru a evita orice interventie militara.

Pare straniu , poate ciudat , pe alocuri chiar de neînțeles dar nu este exclus ca Vladmiri Putin sa se aleaga cu un premiul Nobel pentru pace ! Si cred ca merita acest lucru.
De aceeasi parere sunt si mai multi jurnalisti din Romania dar si din intreaga lume,

http://www.evz.ro/detalii/stiri/initiativa-de-proportii-presedintele-vladimir-putin-propus-la-premiul-nobel-pentru-pace-1060376.html

(Bineinteles ca georgineii, cecenii, daghestanezii si alte popoare ma vor contrazice).
De ce nu ? Odata ce Barack Obamma si Mihail Gorbaciov s-au ales cu aceeasi distinctie pentru merite similare, Putin are sansele lui.
Sa nu uitam totusi ca marele razboaie au fost intotdeauna o “creatie” a celor care au condus.
Noi, oamenii de rind, nu am avut nevoie de arme si gloante, ba dimpotriva.
Faptul ca marile puteri au evitat pe ultima suta de metri o interventie in forta asupra Siriei este un exemplu de intelepciune si maturitate. “Sa-i dam cezarului ce-i a cezarului”, Putin a cedat pe alocuri iar ceilalti au acceptata unele reguli impuse de el.
Este imbucurator ca Vladimir Putin si alti mari demnitari au gasit limba comuna iar oamenii simpli nu vor avea de suferit.
Cred ca orice presedinte de tara care evita o interventie militara in mod direct sau indirect merita un premiu Nobel, asa cum ar putea fi si acest caz.

Nu stiu de ce dar asta ma face sa cred ca pe viitor Presedintele Rusiei ar avea o alta atitudine si fata de Transnistria. Intr-un articol postat de mine anterior chiar am specificat ca Siria este un test pentru marile puteri. Este o oglinda a unor dispute de interese, a unor relatii de conduita pe arena internationala. Un scenariu similar care s-ar putea repeta si in cazul Moldovei, bineinteles la o scara mai mica.
Sper si cred ca indiferent de drumul pe care il vom alege in timpul apropiat Presedintele Rusiei sa inteleaga ca noi moldovenii suntem un popor foarte mic si cauta un sprijin pentru modernizare si pentru o viata mai buna.
Nu cautam gaz sau motorina gratuita ci o sansa de a istiga mai bine, intr-u final de a trai o viata mai buna.
Am fost parte a unui imperiu,Uniune Sovietica, au fost generatii care au crezut in aceasta uniune si mai cred si astazi – insa este un nou val de tineri care isi doreste sa mearga spre Uniune Europeana! E ceva absolut normal pentru ca atita timp cit vom avea mai multi studenti la Paris, Bucuresti, New York, Londra decit la Moscova calea noastra spre UE este inevitabila.
Atita timp cit oamenii simpli, inclusiv vorbitori de limba rusa, vor cauta sa dobindeasca cetatenia romana sau bulgara si nu cetatenia rusa, lucrurile sunt foarte clare.
E ca si cum ai alege dintr-un VAZ si WOLKSWAGEN la acelasi pret.
E banala comparatia dar reprezinta realitatea unui stat care incearca sa traiasca dupa regulile unei economii de piata.
Lumea si generatiile se schimba iar noi cautam solutii pe moment.
Interesant este ca imaginea pe care o lasa Vladimir Putin multor cetateni moldoveni, este una cit se poate de pozitiva. Un Putin puternic, respectat, inteligent, un aparator al patriei sale, un lider. Chiar si atunci cind ne-a scumpit gazul de citeva ori sau nu ne-a lasat sa ne exportam vinul si alte produse, moldovenii au tinut sa critice guvernarea si nu Rusia.
Unicul lucru care ar putea sa-i sterbeasca din imagine ar fi eventuale provocari pe Nistru, sau careva operatiuni militare. Sunt multi politicieni rusi printre care si excentricul Rogozin care abia asteapta sa se razboiasca cu moldovenii.
Tind sa cred ca un premiu Nobel pentru Putin l-ar face sa fie atent si sa constientizeze ca Transistria si Moldova nu este o gubernie ruseasca. Ca moldovenii ajunsi la Moscova sa nu fie un motiv de rafuiala. Ca Transnistria e un petic de pamint de sute de ori mai mic decit terenurile pe care rusii le cedeaza chinezilor. Ca formam o republica impreuna cu multi rusi veniti la Chisinau acum citeva decenii. Ca vem o credinta.
Moldova nu este Estonia sau Lituania in care limba rusa este batjocorita.
Pacea este data de la Dumnezeu si putem fi mai buni, mult stimate dle Putin !

Mai multe de la Nicolai Pascaru


Comentarii

Nu sunt comentarii