27 august 2012, 10:51

Limba noastră, moldovenească

De la data obținerii independenței și pînă astăzi cu părere de rau ideea de limba națională și în special limba moldovenească a servit un pretext pentru numeroase discuții și polemeici. O temă care a fost politizată și chiar motiv de discordie între mai multe entități care trăiesc în R.Moldova.

Războiul din Transnistria a fost alimentat artificial din cauza denumirii limbii și alte aspecte iraționale.

Fie că unii îi spun limba română sau limba moldovenească un lucru e cert și anume că vorbim aceeași limbă. Insă, avem toate motivele și chiar dreptul istoric de a numi aceasta limbă, moldovenească.

Important este că ea să fie vorbită corect și cu destulă ințelepciune pentru a putea să ne înțelegem. Trebuie să găsim pîrghii ca toți să cunoască limba de stat moldovenească (română).

Eu sunt pe alocuri indignat că unii tineri vorbesc rusa, engleza, germana, mai puțin insă nu vorbesc limba moldovenească (română). Ea nu trebuie impusă sub nici-o formă, trebuiesc căutate mijloace de motivare ca oamenii să o învețe corect.

Orice identitate și-a început construcția unei națiuni de la limbă prin educație, cultură, stiință, chiar și prin alfabetizarea populației.

Eu cred că această zi trebuie abordată rațional. Să lăsăm poleimicile la o parte cu privire la denumirea limbii și să le oferim condiții copiilor ca ei să aibă tot suportul pentru a citi cît mai mult.

Astăzi, bibliotecile naționale sunt pustii, oare de ce ? De ce un interpret adună la un concert mai multă lume decît un scriitor la o lansare de carte ? Cum ne explicăm că tinerii petrec în fața calculatgorului ore întregi, fără a citi măcar o pagină a unui roman, sau un vers ….

Acestea ar fi întrebările care să ne macine, deaceea noi pledăm pentru o limbă, un stat, un popor moldovenesc, pentru o limbă moldovenească vorbită corect și cu ințelepciune.

Mai multe de la Nicolai Pascaru


Comentarii

Nu sunt comentarii