4 octombrie 2013, 09:12

Moldova TREZEȘTE-te, avem nevoe de lideri!



In aceste conditii in primul rind in lipsa unor lideri, in oameni foarte increzuti, poate chiar cu o doza de nebunie pozitiva, e greu de crezut ca societatea noastra s-ar mobiliza, s-ar consolida, si ar demonstra eficienta si rationament in comportament si atitudine.


Ce presupune calitatea de a fi lider? In ce context utilizam acest termen? De ce ideea de lider se asociaza automat cu lider politic? Si de ce avem nevoie de lideri?


Sunt doar citeva intrebari generale pe care vrem sa le punem in discutie in cadrul Forumului International DE TINERET „Tinarul lider al secolului XXI pentru a intelege acest fenomen prin felul cum se manifesta cum poate fie educata aceasta calitate.


Sa titi ca mai multe studii printre care si recenta cercetare a cunoscutului statistician suedez Hans Rosling prezinta R. Moldova ca o tara ciudata. Motive sunt multe, una din ele este faptul ca suntem lideri in educatie dar dezastruosi la capitolul economie, suntem tara agrara dar in acelasi timp importam fructe si legume – muncim din greu dar nu la noi in tara, suntem primitori la noi acasa, binevoitori dar nu si in strada – lista poate continua.


Explicatia este una simpla sa nu uitam ca am avut o scoala sovietica de pregatire inclusiv una ideologica dar pina in 1991 nu am avut nici-o universitate cu profil economic.


Noi moldovenii suntem un popor devotat, primitor, am indurat secole intregi jugul unui sau altui imperiu, am trecut prin razboi si foame dar niciodata nu am tradat.


O buna parte din generatia actuala a fost si ramine pe alocuri devotata unor idealuri care nu exista, unor valori care astazi nu mai au semnificatia de acum citeva decenii. In plus, suntem pusi pentru prima data in istorie in situatia de a alege calea externa, de a ne asigura viitorul, de a fi independenti. Suntem in situatia ca noi sa gindim pentru noi si nu altcineva sa ne asterne vesmintele asa cum se intimpla pina acum.


Orice cercetare, studiu stiintific, statistica, constatare, mereu va stirni nedumerirea si mirarea profesorilor din strainatate si niciodata nu va gasi explicatie decit in portetul psihologic a moldoveanului care are o profunda legatura cu trecutul istoric si cu ambitiile care s-au transmis genetic, incolusiv si al unor lideri care au determinat dinamica evolutiei societatii noastre.


Noi, moldovenii suntem cu adevarat un popor aparte, deosebit prin mai multe aspecte. Ne-am aflat mai mereu la interconexiunea unor mari imperii, am fost o punte de legatura din punct de vedere geografic a mai multor culturi si civilizatii. Nu ne putem mindri cu faptul ca reprezentam o natiune dominanta dornici de libertate, cu un trecut glorios dar in acelasi timp sunt convins ca putine popoare ar fi rezistat invaziilor, razboaielor, schimbarilor radicale din punct de vedere social si ideologic. Am fost mereu un cimp de lupta care precum si unul ideologic si nu in ultimul rind o platforma de discutii. Insa doar pentru faptul ca existam astazi ca popor, natiune, limba, identitate este deja un mare success si asta datorita crezului nostru si caracterului, in caz contrar demult am fi fost slavi sau musulmani, asa cum este cazul albanezilor, bosniecilor etc.


Ceea ce ne-a unit si ne-a tinut ca identitate au fost liderii, crezul si nu in ultimul rind ideologia. Astazi ideologia leninist-comunista numai exista, si bine ca a disparut din mintea fiecarui cetatean, lumea mai duce dorul de parade si parcuri pline cu oameni care traiau un vis, un ideal, dar astazi este un non-sens. Busturile lui lenin sau maiourile gheghevariste este o utopie bolnava, un vis urit din care lumea s-a trezit dar fara a cunoaste o alternativa, o alta cale. In lispa acestei ideologii care sa ne uneasca, sa ne mobilizeze si sa fie adaptata noilor cerinte, in special aspiratiilor democratice si a economie de piata, constatam une ele anomalii.


Aceste stranietati sunt absolut normale, firesti, moldovenii numai aiu crezul de alta data, siguranta si incederea necesara, sunt pe alocuri dezorientati, nu stiu ce sa faca sa ramina in tara sau sa plece, sa aleaga intre familie sau o viata mai buna, sa se stabileasca in afara tarii sau sa revina acasa.


In aceste conditii in primul rind in lipsa unor lideri, in oameni foarte increzuti, poate chiar cu o doza de nebunie pozitiva, e greu de crezut ca societatea noastra s-ar mobiliza, s-ar consolida, si ar demonstra eficienta si rationament in comportament si atitudine. Istoria a demonstrat doar gratie unor lideri am putut crea ceva frumos. Stefan cel Mare, Dmitrie Cantemir, Petru Movila si altii, lideri incontestabili in domeniile lor de activitate au promovat unele valori, idealuri, crezuri, si au pus bazele unei natiuni care a rezistat si astazi. Doar prin multa ambitie si motivatie am ajuns astazi sa ne declaram moldoveni (cu toate ca unii romanii se fac a nu intelege de ce nu romani).


Liderii de astazi sunt oameni cu ambitie si oameni care cred cu adevarat, persoane care intreprinde ceva la ei acasa. Fie ca e vorba de politica sau economie, cultura, sport sau arta, oameni care trebuie mobilizati in jurul unor valori pentru a putea convinge pe altii. Atita timp cit nu exista o ideologie sanatoasa promovata si acceptata in masa consider ca doar liderii sunt capabili de a mentine in continuare idea nationala si reprezinta garantul succesului. Atita timp cit nu va fi reactivata in mintea cetatenilor nostri increderea si convingerea ca pot avea success orice studiu sau cercetare va consemna doar anomalii si fenomene la care nimeni nu va gasi un raspuns, cu atiti mai mult careva prognoze sau solutii.


Sa nu uitam ca cele mai mari succese nu doar in plan politic dar si economic, social, politic, sportive le-am avut cind am avut increderea necesara, cind am crezut in idealuri si nu in utlimul rind cind am avut lideri puternici cu ambitii sanatoase, in fiecare intreprindere, echipa, localitate, lideri care sa ne reprezinte si sa ne decida soarta etc.


[caption id="attachment_302" align="alignnone" width="150"] G[/caption]

In lipsa acestora orice ideologie este lipsita esecului. Avem nevoe de oameni care isi iubesc tara si neamul, traditiile si cultura. Avem nevoe de VOIEVOZI de lideri asa cum a fost, Stefan cel Mare si Sfint, Ioan Voda Viteazul, Petru Rares, Dimitrie Cantemir si multi eroi ai neamului moldovenesc, oameni care si-au iubit tara si poporul sau.



Mai multe de la Nicolai Pascaru


Comentarii

Nu sunt comentarii