8 septembrie 2013, 09:24

PLDM-ul a pus mâna și pe Armata Națională…?



Finita la comedia, benvenuti tragedia... așa s-ar putea de interpretat situația în care s-a pomenit Armata Națională. Aici mă refer la ultimele remanieri în cadrul conducerii forțelor armate naționale. Colonelul Igor Gorgan a fost numit Șef al Marelui Stat Major, Comandant al Armatei Naționale. Ni ar fi nimic ieșit din din comun, dacă acest colonel Gorgan nu ar fi membru al Consiliului Politic Naţional al PLDM și aici nu pot să remarc faptul, se face impresia că schemele de preluare raider a instituțiilor statului sunt folosite pe larg de către stejărei. Sunt convins că această ”schimbare” se datorează în exclusivitate doar prin presiunile prim-ministrului și al șefului de partid al acestuia. Se vede că până acuma unica instituție care nu era controlată de Filat era Armata Națională, dar nu prea pentru mult timp. ”Exilarea” generalului Vitalie Stoian la Bruxell, ca reprezentant militar la NATO, cred că a fost impusă de către conducerea Guvernului pentru a elibera funcția pentru un membru al partidului condus de Filat...

Militarii Armatei Naționale conform statutului sunt persoane apolitice, unica lor obligație este de a apăra țara. Cum credeți, membrul consiliului național al PLDM, Igor Gorgan, se va ocupa de întărirea și îmbunătățirea capacității de luptă a forțelor armate ale Republicii Moldova sau de promovarea intereselor de partid în rîndurile ei? Eu consider că numirea lui în această funcție poartă exclusiv un caracter politic și nu are nimic comun cu capacitățile lui de comandant...

În aceste condiții am o propunere către dl Ministru Marinuța: - Dle Ministru! În situația dată, o șansă pentru ca Armata Națională să iasă de sub influiența politică este, ca funcția de Ministru al Apărării să devină una militară, în așa caz nici un reprezentant al Armatei Naționale, fără excepții, nu va avea dreptul de a face politică. Armata nu trebuie să fie politizată, ea este obligată să îndeplinească funcția de protecție a statului. ”Scuturați” praful de pe uniforma de general și înainte la luptă - Pentru Onoare, pentru Demnitate, pentru Patrie...!

P.S. Sunt convins, că numirea colonelului Gorgan va afecta imaginea PLDM-lui în rîndurile ofițerilor Armatei Naționale. Asta din motivul că până acuma nu a avut loc politizarea armatei. Miniștrii și vice-miniștrii în toate structurile sunt funcții politice. Acum, cea mai mare funcție militară în țară, care pînă la moment Ministrul Marinuța a ținut- o în afara politicii (gen Iu. Dominic și gen. V. Stoian erau militari de cariera fără implicare politică, adică și obligațiuni politice), sub presiunea PLDM a fost - ÎNVERZITĂ. Se vede că în final Marinuța a cedat presinunilor PLDM. Aș vrea să cred că aceste cedări au fost făcute sau mai bine zis sacrificate în schimbul finanțării mai bune a Armatei Naționale. Foarte bine cunoaștem la cine în țara asta sunt banii și cine împarte banii bugetari.

Sperăm ca dl Ministru să nu fie tras pe sfoară și în final să se întoarcă guvernanții cu fața și la armată. Măcar ceva bun din această numire a noului Șef al Armatei Naționale.

Mai multe de la Veaceslav Burlac


Comentarii

Nu sunt comentarii