8 mai 2013, 15:38

Viziune

E lungă vremea de cînd voit-am să scriu aceste rînduri…

VIZIUNE: IDEAL, IDEE, INTERES NAȚIONAL
Moldova. Cu tine și despre tine e vorba.
Caut în viitorul tău. Ne-am născut într-o zi și așa cum îmi doresc mie tot ce e mai bun, îți doresc și ție la fel. Ba mai mult chiar!

Ce îți doresc unii? (cei care sînt la putere)
Din start indic ca nu-ți doresc prea multe. Ei îți doresc cee ce i-ar face pe ei să-și mențină puterea. E simplu!

AIE. Vai de dînșii. Sărmanii au pornit pe un drum din nimereală, fără hartă, fără să știe exact unde vor să ajungă, și cel mai important inconștienți de raportul dorințe – posibilități. Ei vor să te ducă în UE.
OK. Hai să plecăm! Dar cum? Realitățile geopolitce nu ne permit. Pentru a intra în UE, ni se indică clar să rezolvăm problema transnistreană și apoi mai văd. Dacă cineva din actualii factori decizionali de la Chișinău e pălit de naivitatea că Rusia va accepta ca Transnistria sa devină spațiu al UE, se înseală amarnic pe el însuși cît și pe alții din jurul său. Și apoi chiar dacă am deveni membri cu drepturi depline, RM s-ar situa la periferia geografică a UE, perferiile însa sînt spații vitale care trebuie securizate la maxim (baza militară NATO din Constanța e exemplul concludent). Fără să bagi NATO în RM nu bagi RM în UE! Acum să ne întrebăm în ce măsurp ar fi gata occidentalii (SUA și UE) să intre in polemici geopolitice cu aramata rusă? De dragul cui?… Asta a fost viziunea “aliansului” deja mort.

Acum cu PCRM. În repetate articole mi-am pronunțat atitudinea negativă, mai mult neurtă vizavi de acest partid. Nu le respct simbolurile, nu le respect nici mecanismul de exaltare a maselor nostalgice. Și apoi politica se face cu fața înainte, nu cu spatele.
Ei vor să ne ducă în Uniunea Vamala Rusia-Kazakstan-Belarus (la moment, pentru ca ei sînt cam indeciși la a lor – ba se poresc în este ba în vest, ba în ambele părți).
Comuniștii ne-au arătat 8 ani la rînd ce pot. Mai mult decît la atît nu putem aștepta de la ei, mai ales în condițiile cînd s-au tot împuținat în ultimii ani. Și nu au puput prea multe. Le apreciez totuși meritul pentru proiectul național de consolidare a statalității – asta a fost și rămîne un imperativ pentru RM! Doar că mecanismul pus în practică de ei lasă de dorit.
De ce nu ne trebuie nouă nici un fel de UEA sau altfel de uniuni vamale? E simplu. Cu rușii nu poți coopera de la egal la egal. Atitudinea lor imperialistă ia deprins doar să impună, impunerea devenind stilul politici lor atît pe intern cît și pe extern. Noi însă nu avem nevoie de o asemenea politica de supunere. Ne-a fost deajuns perioada sovietică. Apoi 20 de ani în CSI nu ne-a înflorit economia prea tare.
Prima concluzie!
Viziunile politice integraționiste ne subminează autoritatea proprie (pe care nu o prea avem), ne dezbină societatea și nu duc la nimic bun. O doctrina a statalității bazată pe pragmatism și orientată spre interior încă nu ne propune nimeni.


Ce îți doresc alții? (cei care și-ar dori să fie la putere)
Experți, foști politicieni, actuali formatori de opinie ș.a. propun viziuni mai logice.
Să le vedem viziunile lor in parte:

Iu. Rosca – După ce a fost în citeva parlamente, după ce a glorificat unitatea neamului românesc, acum promovează o viziune cel puțin clară, zic eu. El nu se dezice de bagajul de valori românesc, însă vrea să ne transforme într-o țară în care se asimilează perfect cultura rusă cu cultura românească, unite pe temeiul spiritualității creștine. Adică el promovează un conservatorism bazat pe credință, pe ortodoxie. Înfăptuitori ai acestui deziderat ar trebui să devină o noua elită intelectuală.
Nu vreau să vin cu critici dure la viziunea sa, însă o văd irealizabilă. Moldovenii cît de ortodoxi ar fie ei, nu poți să-i unești doar prin spiritualitatea creștină. Statul e de natură laică, un stat teocratic de sorginete medievală e o idee perimată. Și apoi să o lăsăm noi mai moale cu ideile astea de combinare a politici cu religia. Politica e murdară, politica înseamna luptă. Și apoi e deajuns un stat papal pe planeta Pămînt.

N. Chirtoacă – Fostul ambasador al RM în SUA, militar și analist politic de profesie vine cu o viziune pe care consider că trebuie luată în calcul. El vorbește de fenomenul “state capture” – instituțiile de stat au încăput în mînile oligarhilor și trebuie eliberate. Pentru asta omu și-a tras partid. La-ș întreba eu, ce țara e codusă de oameni săraci. Nu neg, e negativ fenomenul dar asta e consecința directă a democrației moldovenești – regim de guvernare care costă scump. Chirtoacă mai pune accent sporit pe neutralitatea RM, factor ce ne-ar asigura o bază reală de rezolvare a conflictului transnistrean. Și aici, cum meționam și la capitolul “viziunea AIE și PCRM”, sînt perfect deacord. Tot el ne vorbește de dezvoltarea Armatei Naționale – structură care ar contribui la asigurarea securității satatului. Și trebuie să recunoaștem că azi, întradevăr în RM securitatea e zero. Nici un fel de securitate ecomonică, nici socială, cît privește securiatatea militară nici nu se poate pune discuția.
Pot enumera încă multe viziuni individuale, care real au un substrat pragmatic pe termen lung, însă mă limitez încă la una.

D. Furtună (etolog, retor, politeholog, trainer) – Prin mult mediatizatul său articol “Ideea Moldovei Unite – erezie, utopie sau piatră de temeile?” se face cel mai pragmatic vizionar pe care îl are R. Moldova!
Autorul pune la bază etnicitatea (sîngele) și teritoriul (spațiu vital pentru orice națiune). El ne demonstează cu lux de amănunte necesitatea revenirii la limitele teritoriale ale statului moldov de pe timpul domnitorului Ștefan cel Mare. E singurul care pune accent pe populație, pe moldoveni. Aceștia trebuie uniți, trebuie sa-și recapete demnitatea națională și trebuie să fie pregătiți în orice moment să o facă. Dar pentru asta e nevoie de lideri. RM are nevoie de lideri noi. Ștefan cel Mare nu mai reînvie!
A doua concluzie!
Probabil faptul că nu au teama de a se compromite îi face mai raționali și mai sinceri, dar nu pe deplin. Ei sînt cei care nu se lasă conduși de aberațiile poetico-romantice ale “unirii cu patria-mamă”, a ușurării poverii din pomana rușilor sau alte chestiuni nostalgice din care idealiștii/visătorii vor să facă valori. Valori sînt ceea ce avem și trebuie de prețuit, nu ceea ce am avut cîndva sau visăm că ne-va da Dumnezeu cine știe cînd. Valoarea unică care o avem azi sînt oamenii care au mai rămas în țară – moldovenii. De la acest postulat trebuie să pornim în orice timp și orice situație.

Ce îți doresc eu?
Eu nu-ți pot dori prea multe. Mă bucur întîi de toate că exiști, că lupți în continuarea pentru independență și că nu te lași învinsă de carul de probleme pe care-l întîmpini la fiecare pas.
Eu vreau ca tu să-ți afirmi statalitatea în lume. Așa cum pentru un om e cel mai greu să fie om, la fel și pentru un stat e cel mai greu să rămînă stat. E dificil pentru că în cazanul globalizării se descurcă cine poate. Se duce o lupta a tuturor împoriva tuturor, iar uniunile statale nu vor veșnice.

Vreau ca:
- să fie lichiadat dublu standard lingivistic. Nu am nimic cu limba rusă așa cum nu am nimic nici cu franceza sau ebraica. Însă limba rusă pentru Moldova e un factor prim de dezbinare a societății.
- vreu ca în economia RM sa se devolte producția. Moldovenii trebuie să producă orice, atît pentru autotconsum cît și pentu export. Un stat care nu produce suficent la fel ca o frabrica intră în faliment.
- pentru cei mai spirituali, îi asigur că odată cu dezvoltarea economică a unei colectivități, cînd individul va avea destui bani, își va putea permite să consume și produse culturale. Astfel va luata avînd și emanciparea breslelor culturale. N-avem cum să facem abstracție de detreminismul economic.
- vreau ca legea să funcționeze. Cum să fim un stat de drept cînd cei de sus sînt un exemplu de vandalizare a Constituției? Cînd corupția e la ea acasă! Să fie un regim funcțional al legii. Indiferent de statutul social al celui care va încălca legea, să fie tras la răspunderea cuvenită. Tot în acestă direcție se poate început cu înăsprirea pedepselor și concomitent o campanie de mediatizare a cazurilor de corupție și modul de pedepsirea a lor. Soluția – FRICA! Mai schimbăm și noi încet, încet mentalitatea.
- vreau o societatea bazată pe cunoaștere. Într-o lume a tehnologiilor, îi scuip în ochi pe cei care cred că Moldova trebuie să fie un stat agrar. Potențialul intelectual al moldovenilor trebuie valorificat prin programe de stat. Sistemul educațional mort și el trebuie reformat din rădăcini. Nu e vorba atît de bani cît de voință.
- vreau o securitate sporită. RM trebuie să fie gata să facă față la orice situația de criză. Și aici mă văd nevoit să desfășor.

Securitatea trebuie să fie asigurată sectorial:
1.politic – Scrierea unei noi Constituții care să reiasă din realitățile politico-juridice existente, o Constituție care ar asigura funcționalitatea procesului politic în orice context istoric.
2. economic – trebuie de valoficat tot de ce dispunem. Și aici revin la paradigma dezvoltării știintei. Or, avem nevoie întii de toate de securitate enegetică. Sînt absolut sigur că moldovenii sînt în stare să îmblînzească natura.
3.cultural – la sistemul educațional m-am referit mai sus. Să lăsăm culturile altora în voie și să ne făurim propria noastră cultură. Limba română chiar dacă nu ne aparține, trebuie tratată ca atare și acceptată drept limbă unica vorbită pe teritoriul RM. Să reinventăm biciclete nu e cazul (vede-ți și Declarația de Independență, aia nu e Constituție să poată fi schimbată.
4. etnic – Moldova-moldoveni și punctum. Celelalte etnii conlocuitoare să fie respectate. Însă asta nu presupune că le dăm autonomie și alte prostii care ni le impun ei. Desființarea a tot felul de parlamente și guverne care există ele pe la Tiraspol, Comrat sau în alte părți. S-o terminat! Dacă democrația presupune putere majorității atunci așa să fie. Noi, moldovenii, sîntem majoritatea, deci puterea ne aparține!
5. informațional – SIS-ul care îl avem astăzi, asta nu înseamana securitate. SIS-ul trebuie sa fie o structură de forță secretă și funcțională la un randament maxim.
6.militar – Sîntem un stat neutru declarat constituțional și trebuie să devenim recunoscuți și la nivel internațional. Asta nu ne împedică să avem o armată puternică care ar face față oricărei provocări interne sau externe.
7.ecologic – Nu trebuie uitat de mediu ambiant care trebuie protejat. Sînt necesare legi și programe de stat care să promoveze o cultură ecologică stică. Murdăria și haosul trebuie lichidate complet. Să fie clar că noi trăim în natură, nu natura trăiște în noi.
8.religios – Povestea cu două mitropolii s-o terminat. Mitropolia Moldovei trebuie ruptă de Patriarhia de la Moscova, iar cea a Basarabiei trecută necondiționat sub autoritatea Mitropoliei Moldovei. Dacă sîntem ortodoxi, avem același Dumnezeu și aceeași Biserică. Asa cum nu există două raiuri sau două iaduri, nu trebuie să existe două mitropolii într-un stat mic. Scopul este de eliminat orice factor care ne dezbină. Cît privește cultele religioase interzise prin lege. Dacă nu vor să fie creștini treaba lor, însă situația care o avem azi cu vreo 20-30 de culte religioase înregistrate la stat într-o țară cu 3,5 mln. de oameni e o mare prostie. Și să nu mă acuzați de disctatură sau mai știu ce. Uitați-vă exemplul Angliei – stat care-l consier cel mai democratic din lume.
Colcuzia finală! (și-o face fiecare individual)

P.S. Eu dragă Moldovă cam asta am avut a-ți spune. Mă vei auzi tu sau nu, asta e o întrebare la care voi reveni cu o proximă ocazie.

sursa:Birca.Blog.com


Comentarii

Nu sunt comentarii