Pentru acei care doresc ca vinul spumant să fie deschis mai original și cu un efect mai mare, dar cel mai important, spectaculos, metoda cea mai potrivită pentru deschidere este Sabrage. Astfel se numește tehnica de deschidere a sticlei de vin spumant cu o lovitură de sabie.
Cum a luat
naştere această metodă?
Potrivit legendei, obiceiul de a deschide sticlele de şampanie cu sabia a apărut la începutul secolului al XIX-lea, în Franța. Ofițerii armatei lui Napoleon, pentru a atrage asupra lor atenția tinerei văduve Clicquot (proprietara podgoriilor și a producţiei de șampaniei), organizau adevărate spectacole în fața ei deschizînd sticlele în acest mod, în timp ce călăreau.
Metoda Sabrage era folosită și de husarii ruși, care retezau gîturile sticlelor dintr-o singură lovitură cu sabia. În Rusia, această metodă de deschidere a șampaniei a devenit cunoscută sub denumirea "a la husari", devenind cu timpul istorie. În Franța însă metoda în cauză a fost ridicată la rangul de artă. Unele Case de Șampanie vînd șampania scumpă împreună cu săbii pentru Sabrage.
Esența metodei constă în faptul că atunci cînd lovitura de sabie este aplicată pe partea convexă a gîtului sticlei, în sticlă apar microfisuri, iar presiunea din interiorul sticlei finalizează procesul de "deschidere". Capacul din plută, împreună cu gîtul, se separă într-un mod absolut spectaculos de sticlă iar, după aceea, se revarsă aproximativ 1/7 din vinul spumant, spălînd posibilele bucăți mici de sticlă. După care puteți turna cu curaj vinul spumant în pocal.
În afară de ceea ce vedeți în acest material video este important să luați în considerare cîteva detalii:
În prezent, pentru executarea Metodei Sabrage sînt folosite mai mult cuțitele, decît săbiile. Dar pot fi folosite, de asemenea, alte obiecte, spre exemplu pocalul.
Sursa - https://wine-and-spirits.md