14 martie 2013, 10:27

Război fără precedent la Procuratura Generală… Andrei Pântea se răzbună pe Consiliul Superior al Procurorilor pentru șuturile în fund primite de la CSM și CSP.

Ieri, fiind în căutarea echipamentului de sunet necesar pentru protestul din data de 17 martie din PMAN, am aflat că pentru sîmbătă, 16 martie, în incinta Palatului Feroviarilor, este preconizată Adunarea Generală a Procurorilor. Evident, informația dată nu a putut fi trecută cu vederea și merită să fie verificată. Interesant lucru, dar pe site-ul Procuraturii Generale nu am găsit nici o informație privind acest eveniment. Dar informația a fost confirmată ca fiind una adevărată. Aici apare întrebarea: – Dacă se ascunde înseamnă că ceva nu e în regulă! Ce au de ascuns procurorii că se întrunesc pe ascunse și încă în timp restrîns la Adunare Generală? Ce întrebări vor fi puse în discuție la această adunare ”mică” și ”cinstită”?

Am aflat unele detalii a acestei convocări. La ordinea de zi a Adunării Generale vor fi puse în discuție chestiuni cu privire la:

  1. Alegerea unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor;

  2. Înaintarea propunerilor privind procedura și modul de selectare a candidatului la funcția de Procuror General;

  3. Diverse.


Din start vreau să aduc la cunoștința Domniilor Voastre că prin convocarea Adunării Generale a Procurorilor, dl Andrei Pântea și Eugen Rusu, semnatari ai anunțului privind convocarea adunării generale a procurorilor, au încălcat flagrant legea cu privire la Procuratură și Regulamentul cu privire la procedura de alegere a membrilor CSP. Din ce cauză? Adunarea Generală a Procurorilor poate fi convocată numai de către Președintele sau membrii Consiliului Superior al Procurorilor care este organul reprezentativ de autoadministrare a procurorilor, constituind garantul autonomiei, obiectivității și imparțialității acestora.


Conform Regulamentului privind procedura alegerii din rîndul procurorilor a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, Colegiului de calificare și Colegiului disciplinar, numai Consiliul stabilește și anunță data convocării ședinței ordinare a Adunării Generale cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea mandatului membrului consiliului, fie în cel mult 30 zile după intervenția vacanței mandatului de membru ales al consiliului și nicidecum nu de Prim adjunctul Procurorului General cu atît mai mult de Președintele Asociației Procurorilor.


Domnia Sa dl Pântea și-a stabilit drept scop să acceadă în fotoliul de Procuror General, membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor. Am fost cu toții martori a refuzului din partea CSM și CSP de al include pe dl Pântea în calitate de membru al acestor consilii. Insistența d-lui este ”salutabilă” numai că ea mai mult miroase a lăpușnenism decît a intenții nobile de a conduce o instituție de drept a statului. Cine nu cunoaște fraza lui Lăpușneanu: -  Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu! În ultima vreme c-am multe personalități din această țară merg pe acest principiu. Sî pe semne că a apărut un nou virus sau este o infecție caracteristică moldovenilor. Maladia dată este destul de contagioasă și afectează tot mai multe persoane. Cine cunoaște remediul pentru această boală? Care este medicul care poate să ne ofere un tratament al acestor maladii?


Este oare obligată societatea civilă, mass-media sau chiar poporul să contracareze asemenea tentative de uzurpare și subordonare a Procuraturii Generale și nu numai? Eu consider că, nu numai este obligată, dar și trebuie să o facă. Prin diferite metode legale, suntem obligați să sensibilizăm opinia publică la ceea ce se întîmplă în Republica Moldova. Cînd oare are să înțeleagă un conducător de instituție că, funcția în care se află nu ia fost dată de zestre, nu este SRL lui, nu este gospodăria în care poate să facă ce dorește. Dacă am ajuns ca un Prim adjunct al Procurorului General fie el și cu orgoliu de Procuror General interimar să încalce prevederile legale, atunci halal de așa țară, de așa procurori. Nu vreau să afirm că absolut toți procurorii încalcă legea, dar atunci cînd pretinsul conducător al instituției o face cu atîta tupeu, să am iertare, consider că procuratura moldovenească, autonomia și independența procurorului este în belea mare.


Credem că va surveni reacția cuvenită din partea Consiliului Superior al Procurorilor, mass-media și societății cive în vederea contracarării și tragere la răspunderea conform normelor legale a ”UZURPATORILOR” …


Mai multe de la Veaceslav Burlac


Comentarii

Nu sunt comentarii


2 mb
This page was created in 0.0405 seconds