4 martie 2013, 08:50

Mesajul antevorbitorilor de la protestul de duminică: - Avem nevoie de un Guvern al poporului și nu a partidului...! sau argumentele pentru o demisie binevolă.

Ieri, duminică, 3 martie, în PMAN a avut loc un protest pașnic. Organizatorii acestui protest au fost un grup de tineri. Evident microfonul a fost liber și cine a avut dorința să vorbească a și făcut-o. Nimeni din antevorbitori nu a avut restricții sau cenzură la cele spuse. Să fiu sincer nu m-a mirat faptul că nici unul din ei nu a avut un mesaj de laudă pentru cei de la Guvern și guvernare. În unison au declarat că Guvernul s-a împotmolit în corupție și mizerie. Toți ca unul sunt indignați de faptul că incapacitatea Prim-ministrului de a conduce executivul țării face ca poporul pe zi ce trece să devină tot mai sărac, mai dezbrăcat, mai bolnav și fără speranță în ziua de mîine. Nimeni nu neagă inacțiunea întregii Alianțe și pînă la urmă consider că vina le aparține tuturor, dar totuși unui Prim-ministru îi aparține vina de ceea ce s-a întîmplat.

Cine se face vinovat că în fruntea ministerului Sănătății este menținut o persoană incapabilă să conducă acest sistem important pentru cetățenii țării? Acest Usatîi trebuia demult eliberat din funcție. Nu cred că meritele lui în domeniul ocrotirii sănătății se datorează faptului că au fost împreună cu Vladimir Hotineanu vice-miniștri a ministrului Gladun. O prietenie și interes între acești doi distrug medicina Republicii Moldova. Ultimile acțiuni ale acestuia, anularea ordinelor de comasare a instituțiilor medicale ne dovedește faptul că ministrul Usatîi nu este stabil în deciziile aprobate... Cine se face vinovat că în fruntea ministerului Educației este numită o persoană care neavînd un plan bine determinat pe termen scurt, mediu și lung de dezvoltare a sistemului educațional, a acceptat să fie ministru al Educației numai din considerentele că i s-a promis că va fi ministru 2 ani? Situația din domeniul educației cel mai elocvent o pot reda profesorii din gimnaziile și liceele din țară. O pot striga părinții copilașilor de 7-11 anișori care sunt obligați de conducerea ministerului să meargă în unele cazuri și pe joș în satele vecine la lecții. De ce educație a generațiilor următoare noi putem să vorbim atunci cînd avem un ministru ce învață să fie educator sau profesor...? Cine se face vinovat de faptul că fostul deputat Sandulachi, membru PLDM, primește în cîteva zile peste 6 mln. de lei chipurile ca recompensă în loc de 16 mii? Nu oare ministrul Negruță este responsabil de banii publici? Eu consider că el era obligat să lupte pentru acești 400 mii EURO pînă la urmă, exact dacă ar fi banii lui și cineva ar dori să-l deposedeze de ei. Dar pe el nu l-a durut sufletul pentru 1000 de pensii, sau 3000 de burse studențești, sau 200 de lefi pentru profesori cu grade didactice etc. Recent am avut o întîlnire cu o persoană a cărui domeniu de activitate este comercializarea fertilizanților, îngrășămintelor minerale etc. Indignarea d-lui nu avea margini. Monopolizarea pieței îngrășămintelor minerale de către compania BIO PROTECT, al cărei fondator este liderul fracțiune parlamentare a PLDM-lui Valeriu Streleț, o simt absolut toți din domeniul vizat. De ce fel de echipă putem vorbi noi atunci cînd fiecare are interesele în domeniile pe care le conduc. Echipa nu este cea în care fiecare își trage plapuma peste dînsul, echipa de guvernare lucrează pentru binele întregii societăți. Ne pare rău că ați discreditat ideea că o altă clasă politică poate schimba lucrurile în această țară. Regretăm pentru faptul că ați manipulat cu cetățenii ca să ajungeți la putere pentru a vă înmulți conturile cu zerouri în băncile elvețiene. De toate acestea se face vinovat anume Prim-ministrul Republicii Moldova.

Acesta a fost mesajul antevorbitorilor în adresa Prim-ministrului. De ce dovezi mai are nevoie dl Filat ca să vadă că societatea este sătulă de PR de doi bani care îl face în ultima perioadă. Lupta cu Plahotniuc deja a devenit ridicolă. În ultima vreme se dă vina pe mafie, raideri, Plahotniuc că țara merge într-o direcție neclară. De fapt situația e cu totul alta. Incapacitatea prim-ministrului de a gestiona este problema de bază. Avem chiar și ultimul sondaj unde se arată că 84% din populație consideră că situația este gravă. Eu consider că acești 84% din respondenți își dau bine seama că anume Guvernul este acea structură care trebuie să întreprindă toate măsurile pentru ca țara să iasă din criza economică, să combată corupția, să gestioneze, iar prim-ministrul nu trebuie să deie indicații prin telefon pentru a fi pedepsiți cei ce nu fac parte din partidul pe care îl conduce. Incapacitatea de a conduce o țară este după părerea mea vina dezastrului economic, financiar și social...

Nu credem că Europa nu vede și nu înțelege ce se întîmplă în această țară. Considerăm că, europenii sunt conștienți de faptul că în așa condiții nimeni niciodată nu va semna cu Republica Moldova nici un fel de acord de liberalizare a regimului de vize, de liber schimb etc. Nimeni nu are nevoie de un vecin în familia căruia este dezastru la toate capitolele. Iar toate aspirațiile europene sunt numai la nivel declarativ. Sunt folosite ca lozinci și slogane electorale.

- Așa că d-le Prim-ministru, nu cred că aveți argumente mai convingătoare pentru a rămînea în funcția dată, decît cele aduse de antevorbitorii din PMAN pentru demisia DVS. Considerăm că aveți destulă inteligență să înțelegeți că, expresia ”Dacă voi nu mă vreți eu vă vreu...” astăzi un poate fi aplicată...

Mai multe de la Veaceslav Burlac


Comentarii

Nu sunt comentarii


4 mb
This page was created in 0.3287 seconds