20 iulie 2012, 20:15

Plînge un ARTIST. Maestrul Eugen Doga folosit şi apoi dat uitării. Care e următorul?

«În cultură nu mă doare nimic, din cauză că situaţia este incuperabilă. Nu poţi face cu toporul ceva…  Dacă un artist este absolut neobservat, nu înţeleg chestia asta… Cînd omul împlineşte 75 de ani, o aniversare, o dată rotundă, nici măcar un mîr nu este, atunci nu înţeleg, cui mîrîe oamenii ăştea?… Mă doare această indiferenţă!» — cîteva declaraţii ale MARELUI COMPOZITOR.

Este destul de alarmantă situaţia dată. Cel mai renumit compozitor al Republicii Moldova. Autorul valsului care a fost desemnat «Valsul secolului XX». Nu cred că am putea într-un articol să evaluăm toate meritile acestui OM. Filme, simfonii, sute de piese muzicale interpretate de toţi. Eu nu sunt critic muzical ca să dau o evaluare a operei lui Eugen Doga, mai degrabă aş dori să pun în discuţie fatul că doar cu un an în urmă, maestrul Doga, alături de alţi oameni de cultură din Republica Moldova, activ, aş zice chiar că cu dăruire de sine susţineau reprezentanţii actualei guvernări la alegerile locale din 2011. Oare să fie atît de scurtă memoria omului? Oare în timp de un an se poate schimba atîrnarea faţă de oamenii de cultură?

Un fel de «deja vu». În ianuarie anul curent am postat un articol: «Grigore Vieru mare poet al neamului sau…?» unde am adresat o întrebare retorică: - Ce-i cu tine ţară? Ce faci din memoria celor care te-au apărat, te-au susţinut, te-au proslăvit? Îţi răspund eu. – Îţi baţi joc de memoria lor!

La doar jumătate de an avem aceiaşi situaţie, sunt daţi uitării cei care cu adevărat merită respectul poporului acestei ţări. Vorbesc de actuala guvernare care a folosit la maxim numele tuturor oamenilor de cultură în lupta cu «teroarea» comunistă a lui Voronin. Cum se comportă cu memoria lui Grigore Vieru? Au mai înlocuit crucea de lemn de la mormîntul marelui sculptor al poeziei naţionale? Se face impresia că a nimerit în lista celor care nu mai sunt favoriţi la «curtea domnească». Domnilor «domnitori» la scaunul Republicii Moldova, timpul trece, prostiile pe care le faceţi se tot adună, şi voi credeţi că lumea tot aşa cu ochii închişi vă va susţine?

Maestrul Doga, desplace faptul că mulţi interpreţi internaţionali scot din ţară saci cu bani, pe cînd interpreţii sau maieştrii scenii naţionale nici nu visează să primească drept răsplată onorarii măcar în lei, nu în Euro, cum cineva plăteşte starurile internaţionale.

Pe cine pălmuieşte maestrul? O palmă fermă a primit-o ministrul Culturii Focşa, care ar trebui conform obligaţiunilor de serviciu să ţină sub control cel puţin aniversările maeştrilor culturii naţionale, nemaivorbind de situaţia în cultura naţională. În adresa d-lui, Eugen Doga a adresat calificativul toporului în cultură.

Următoarea palmă la ceafă a primit-o prim-ministrul Filat, pentru concertul lui Julio Iglesias, pentru care ultimul a primit după spusele maestrului un sac de bani, care putea fi folosiţi la implimentarea multor lucruri frumoase în Republica Moldova, dar cu regret acest sac a zburat spre Spania.

Dar pînă la urmă cea mai mare bătaie a primit poporul Republicii Moldova, pentru indiferenţă cu care sunt trataţi cei care la un moment dat ne bucură inima cu arta lor, iar mai apoi sunt daţi uitării. Mai bine zis la un moment admiraţi, apoi folosiţi în post de hîrtie igienică. Ruşine să ne fie pentru aşa atitudine.

Aş adăuga la articolul meu şi piesă Mirabelei Dauer - Plînge un artist http://www.youtube.com/watch?v=1thDl3odnYs unde suntem rugaţi să nu tăcem.

Plînge marele artist! Cred că a înţeles, la un moment dat a fost folosit în jocul cuiva, ca acum să fie dat uitării. Poate ne întreabă care e următorul?

Mai multe de la Veaceslav Burlac


Comentarii

Nu sunt comentarii