15 noiembrie 2012, 11:18

Serviciul maxi taxi sau gaşca de tîlhari şi mitocani categoric trebuie interzise

Capitala pare sumbră nu doar sub aspectul arhitecutural, drumuri dezastruoase, mizerie, parcuri neamenjate, gunoişte la fiecare colţ de stradă dar şi pentru că mai avem un serviciu de transport maxi – taxi.

De vină nu este doar Primarul General dar toţi noi care locuim în acest oraş.

Nu găsesc explicaţie şi nu pot găsi logica acestui transport care de ani buni este un calvar pentru circulaţie. O gaşcă de bădărani care în primul rînd le lipseşte educaţia elementară. Oameni, care pur şi simplu nu cunosc ceea ce înseamnă respect pentru pietoni dar şi şoferi care circulă pe aceleaşi drumuri.

Mulţi dintre noi care măcar pentru o zi s-a văzut într-un oraş european au sesizat regula pe străzi. Maşini care se opresc haotic în mijlocul drumului, „raliuri” pe distanţe scurte şi lungi, şoferi care cu o mînă vorbesc la telefon iar cu cealaltă oferă restul banilor nu prea există.
În occident „cultura” transportului începe de la transportul public. Cu benzi bine determinate, trasee bine gîndite, drumuri care le oferă prioritate, staţii unde coboara şi urcă pasagerii etc.

Serviciul maxi — taxi sau gaşca de tîlhari şi mitocani cum îi spun eu, a început să activeze la începutul anilor ’90 atunci cînd întradevăr era o soluţie pe moment pentru a acoperi lipsurile în transportul public.

Acesta între timp a devenit o povară pentru posesorii de automobile, pentru pasageri, pentru Primărie care incasează doar o parte din bani pe impozite şi mai mult decît atît a devenit un promotor al unei culturi de bădărani la volan.

Zeci dacă nu chiar sute de persoane îşi pierd viaţa în urma accidentelor provocate de şoferii microbuzelor. Oameni care fac parte din acea reţea care mituiesc poliţişti, consilieri locali, primari, revizori tehnici etc.

Oare nu putem găsi dle Primar General o soluţie a unui transport public modern ? Oare cum de parcul de troleibuze şi autobuze în fiecare an înregistrează deficit la bugetul de stat dar aceşti imbecili au venituri ? Cum este posibil ca una dintre cele mai părofitabile rute 122 şi altele să fie controlate de ei şi nu de parcul de autobuze ? De ce şoferii de microbuze îşi bat joc de oamenii din suburbie şi nu respectă un grafic elementar ? De ce ne împrumutăm la fiecare pas pentru tot felul de fleacuri şi nu împrumutăm bani că să ne dezicem de marea prostie maxi-taxi ? Cum se explică faptul că oamenii stau bucluc în microbuze dimineaţa şi seara ? De ce nimeni nu eliberează un bilet ?

Sunt întrebări care îmi lasă senzaţia că sunt retorice chiar şi pentru dl Primar General.

Eu numai vorbesc deja de faptul că avem nevoie de benzi speciale cu prioritate pentru transportul public şi măcar microbuze în care ar putea urca şi o persoană cu handicap.
Numai discut despre controalele tehnice suplimentare care ar trebui să le solicite Primăria că doar nu poţi fi orb să vezi că maşinele au zeci de ani şi abia se ţin pe roţi.

Dacă cineva crede că microbuzele sunt un transport public modern şi confortabil greşeşte amarnic. Ele denotă şi promovează lipsa de cultură în transport.

Dacă cineva crede că este comod pentru că urci şi cobori unde îţi vine cheful atunci regulă nu va fi niciodată. Prostia şoferilor de microbuze nu are limită, mulţi dintre ei ar trebui să treacă şi nişte controale medicale suplimentare. Dar sa nu uităm că peştele se strică de la cap.

h

Mai multe de la Nicolai Pascaru


Comentarii

Nu sunt comentarii


2 mb
This page was created in 0.0528 seconds