20 января 2014 г., 16:53

Culmea absurdului: comuniştii despre libertatea presei

Este bine ştiut faptul că opoziţia comunistă tot pierde şi pierde din teren, iar până la alegeri au rămas luni numărate. Respectiv, banda lui Voronin trebuie să acţioneze cumva şi să îmbunătăţească în timp record imaginea partidului, ce a fost afectată grav în ultima perioadă de bătăuşii Petrenco şi Munteanu. Şi, colac peste pupăză, ocazia nu s-a lăsat multaşteptată.
Cum să nu se facă comuniştii văzuţi şi auziţi, ratând o asemenea şansă, de a apărea în faţa poporului şi a organismelor internaţionale în calitate de apărători ai presei?! Ar fi părut chiar destul de straniu dacă comuniştii n-ar fi profitat de o asemenea şansă.
Şi Doamne, cu ce PR partidul comunist s-ar fi oropsit!

Dar trecutul nu poate fi îngropat. Şi toată lumea îşi aminteşte modul totalitarist prin care PCRM a distrus presa liberă, în perioada anilor 2004-2008.

Cine ar putea să uite anul 2004, în care 500 de jurnaliști de la posturile naționale de radio și televiziune au creat un comitet de grevă împotriva cenzurii impuse de către autoritățile comuniste fără drept de replică de către înalții demnitari de stat, oral sau la telefon. Iar momentul în care polițiști îmbrăcați în civil au devastat locul de protest al jurnaliștilor, distrugând toate însemnele de protest, lucrurile personale și alimentele protestatarilor, nu va fi uitat degrabă. Iar mimarea reformării Teleradio-Moldova în instituție publică chiar n-a păcălit pe nimeni, dar totuşi s-au făcut reduceri mari de personal, în special din contul jurnaliștilor nemulțumiți de politica editorială a companiei. În cele din urmă, prin astfel de metode groteşti televiziunea și radioul național deveniseră instituții de propagandă ale regimului comunist.

Dar despre autoarea investigaţiei publicate în ziarul ,,Timpul", în care relatase despre acțiunile de corupție ale înalților demnitari cu achizițiile de automobile şi a fost bătută de un necunoscut în plină stradă, mai ţineţi minte? Nemaivorbind despre presiunile şi piedicile puse ziarului ,,Timpul", fiind nevoit să se înregistreze cu o nouă denumire pentru a putea continua activitatea.

La sigur vă amintiţi şi despre cum regimul comunist a mimat deetatizarea ziarelor guvernamentale ,,Moldova Suverană" şi ,,Nezavisimaia Moldova", dar de facto le trecuse în tabăra propagandistică a comuniștilor.

Tot, pe timpul regimului comunist, cel mai mare instrument de propagandă comunistă, televiziunea NIT, obţinuse cele mai multe frecvențe terestre din partea CCA , obținând acoperire națională într-o perioadă record. La fel s-a întâmplat și cu televiziunea Euro TV , fiind ghidată de PPCD.

Dar în 2007, când Societăţii Române de Televiziune (SRTV) i-a fost retrasă licenţa pentru retransmiterea TVR 1 în R. Moldova, pe frecvenţa a doua de stat, frecvenţa acordată SRTV fiind transmisă unei alte companii, şi anume postului de televiziune „2 Plus”? Mai mult ca atât,  fostul director al postului „2 Plus”, Răzvan Paveliu, a recunoscut că TVR 1 a fost lipsită ilegal de licenţă, prin acţiuni de tip raider, venind şi cu o serie de dovezi atunci la moment. Dar motivul pentru care licenţa TVR 1 a fost scoasă la concurs este chiar absurd, fiind bazat pe o sesizare  precum că postul  n-a achitat nişte facturi.

La sigur că mulţi dintre nu vor uita anul 2008, când CCA a anunţat  că nu va prelungi automat licenţa ProTV Chişinău, invocând pentru această decizie pretinse încălcări ale reglementărilor în domeniu legate de lipsa programelor de ştiri pentru persoanele cu deficienţe de auz, volumul de publicitate şi înlocuirea unui jurnal de ştiri realizat de ProTV Bucureşti.

Şi acum se pune marea întrebare, de ce PCRM nu era interesat în libertatea presei în cei 8 ani de guvernare? De ce acum? Pentru că se apropie alegerile şi că o niţică spălare de imagine nu strică?!

Din fericire, poporul nu este într-atât de naiv, încât să nu dezmeticească gîndurile meschine ale comuniştilor, nemaivorbind de reprezentanţii mass-media.


Комментарии


user profile image
oleg
27 янв. 2014 г., 13:08

Comunistii au ramas comunisti, ei nici odata nu au pledat si cred nu vor mai pleda nici odata pentru libera exprimare (evident in dependenta de moment), dar cum arata in acest caz asa numitele partide "democratice", care iarasi au dat dovada de lasitate si au demonstrat oamenilor inca odată că promisiunile date in campania electorala si ispravile lor reale sunt lucruri diferite. Libertatea de exprimare, pina nu demult era prima si unica promisiune implinita, pe care Guvernarea actuala putea sa-si o puna in activ si sa se mindreasca cu ea. Insa in lumina ultimilor evenimente chiar si aceasta s-a transformat in minciuna intr-un mit. Si atunci iarasi raminem numai cu BLA-BLA-BLA-BLA-ul, dar de aceasta data nu comunist ci "democratic". Si atunci care-i diferenta, daca pina la urma omul simplu tot cu borta de la covrig se alege?


4 mb
This page was created in 0.0431 seconds