11 июня 2013 г., 20:15

Consiliul Național de Securitate se ocupă cu tot ce vrei numai nu cu securitatea statului…





Astăzi Consiliul Național de Securitate al Republicii Moldova s-a întrunit într-o ședință ordinară pentru a evalua situația din sistemul financiar-bancar din Republica Moldova. Poate că și a procedat corect Președintele Timofti cînd a dispus ședința consiliului, dar consider că subiectul discuției acestui Consiliu de Securitate de astăzi trebuia să fie altul și anume decretul de ieri a liderului de la Tiraspol privind frontiera de stat a așa numitei Republici Transnistrene. Nu neg faptul că securitatea sistemului bancar nu este una de importantă majoră pentru Republica Moldova, dar ceea ce se întîmplă în relațiile Chișinăului cu Tiraspolul este mult mai importantă chiar și pentru viitorul acestei țări. La ce bun este nevoie de un sistem bancar stabil într-o țară care nu are stabilitate politică și probleme separatiste?

Nu este prima oară cînd scriu despre incapacitatea Președintelui Timofti de a reacționa promt în situații critice. Consider că ceea cum procedează autoritățile de la Tiraspol demonstrează că puterea atît Executivă, cît și Legislativă în Republica Moldova este mai degrabă moartă decît capabilă să riposteze la acțiuni provocătoare. Acest Președinte cu regret reacționează cu un pas mai tîrziu decît ar trebui să o facă. Se face impresia că mai întîi așteaptă reacția altora inclusiv a societății civile ca mai apoi să-și facă vînt la partea dorsală a corpului și să zică: - Am cerut organelor abilitate să intervină și să vină cu propuneri vis-a-vis de acest subiect! De rîsul găinii.

Am încercat să fac o pauză și să nu critic acțiunile demnitarilor de rang înalt, dar gafele pe care le comit trebuie scoase în atenția tuturor. Poate aceste critici odată și odată vor fi auzite. Evident cu concluziile adecvate la situație.

Consider că atît societatyea civilă, cît și mass-media ar trebui să insiste ca Președintele Timofti să convoace în regim de urgență Consiliul Național de Securitate pe marginea acțiunilor întreprinse de autoritățile de la Tiraspol. Dacă autoritățile de la Chișinău vor da dovadă de slăbiciune politică atunci cu siguranță în scurt timp, cel tîrziu pînă la sfârșitul acestei luni, instituțiile de forță din stînga Nistrului, invocând faptul îndeplinirii prevederilor legii semnate ieri de liderul transnistrean, vor purcede la instaurarea frontierei în care a fost inclus și satul Varnița, care de facto se află sub jurisdicția Chișinăului. Nu ași exclude și implicarea forțelor militare pentru ași pune în aplicație planurile de instaurare a graniței și destabilizarea situației social-politice în regiune.

P.S. O întrebare către Prim-ministrul Iurie Leancă: – Din ce cauză nu preia tactica predecesorului său, Vlad Filat și nu-l invită pe Șevciuc la un concert pentru a soluționa situația dată sau așteptați meciul pentru Super Cupa Moldovei la fotbal care va avea loc la Tiraspol pentru a discuta inadmisibilitatea acestor acțiuni provocatoare…?

Așa că la momentul dat, Consiliul Național de Securitate se ocupă cu tot ce vrei numai nu cu securitatea statului…


Ещё от автора Veaceslav Burlac


Комментарии

Нет коментариев


2 mb
This page was created in 0.0473 seconds