3 мая 2013 г., 20:07

Reacția FULGER a instituțiilor europene la votul de azi din Parlamentul Republicii Moldova…

Operativ și tranșant a reacționat Comisia de la Veneția vis-a-vis de faptul că Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură, legea cu privire la Curtea Constituțională. Din declarațiile dlui Gianni Buquicchio înțelegem că instituțiile europene vehement condamnă faptul că Parlamentul de la Chișinău dorește să subordoneze Curtea Constituțională. Această decizie este în contradicție cu normele democratice europene. Comisia de la Veneția consideră că Curtea Constituțională are obligația de a ține sub control constituțional deciziile Parlamentului și nicidecum nu poate sta cu ”frica” de a cădea în dizgrație unei majorități parlamentare. Iarăși cu caracter de recomandare, Comisia de la Veneția vine cu propunerea ca Parlamentul să nu aprobe această lege…

”I learned today about the adoption, at first reading, of the draft amendment to the Law on the Constitutional Court of Moldova. According to this amendment, Parliament may remove judges of the Constitutional Court by a 3/5 vote of its members if the judges do not have Parliament’s “trust”.

Such a provision is in clear contradiction with European Standards on constitutional justice and is a clear violation of Article 137 of the Constitution of Moldova. A constitutional court has the task of controlling the work of Parliament. Subjecting its judges to the need of being “trusted” by Parliament is in evident contradiction with the very purpose of a constitutional court.

I strongly encourage Parliament not to adopt this law. It would be the task of the current composition of the Constitutional Court to decide on the constitutionality of this provision.”

Gianni Buquicchio

… Observăm că instituțiile europene țin sub control ceea ce se petrece în țara noastră. Uniunea Europeană la momentul dat este unicul donator pentru țara noastră și de aceea și monitorizează cu precauție ceea ce adoptă și ce abrogă legiuitorii de la Chișinău. Astăzi cred că a fost prima ”laudă”  în adresa Republicii Moldova. Interesant care va fi reacție oficialilor de la Bruxell vis-a-vis de proiectul de lege privind subminarea CNA de către Guvern. Cu atîta greu și atîția bani Uniunea Europeană a trecut instituția de combaterea a corupție în subordinea Parlamentului, ca acuma un grup de deputați care apără niște miniștri corupți și alți demnitari de la PLDM ce au intentate dosare la această instituție, duc la zero toate eforturile europenilor.

De frică că ar putea fi tras la răspundere liderul PLDM Vlad Filat trage în cursă nu numai Republica Moldova, colegii de Alianță dar și colegii de partid. Întreb deputații PLDM, cum ei ridică mîna și votează legi anti-europene? Cum ei își permit să facă alianță cu cei pe care acum cîteva luni îi urau? Cum de ei, deputați cu orientare europeană, își schimbă chipiul și abrogă legile pe care tot ei le-au adoptat…

Apoi aici am numai și numai regrete că în Republica Moldova sunt asemenea lepădături politice…!

P.S. Vladimir Voronin încă o dată demonstrează partenerilor europeni că pseudo-proeuropenii de la Chișinău au interese de moment și sunt gată să trădeze orice înțelegere și tot ce au mai sfînt numai ca să se mențină la putere. Totul are și un sfîrșit. Care este sfîrșitul celor din PLDM…?

Ещё от автора Veaceslav Burlac


Комментарии

Нет коментариев