26 апреля 2013 г., 10:29

Pe cine s-a răzbunat Vlad Filat… ?

M-am uitat ieri la reacțiile presei, ale analiștilor, chiar și ale politicienilor, cocluzia aproape unanimă a fost că demiterea lui Lupu de ieri a fost un act de răzbunare din partea lui Filat. Asta este evident pentru toată lumea. Am stat însă sa ma gandesc pe cine s-a răzbunat Filat? Uitîndu-mă ieri la Marian Lupu, era nu parea foarte afectat de ce i se intampla, dimpotriva, aveai senzația că parca aștepta “ușurarea” asta. Pana la urmă eu chiar nu am nici o problema că Marian Lupu a fost demis, problema mea este pentru ce a fost nevoie sa se creeze acest haos. Avem un prim-ministru interimar, adică un Guvern nefuncțional, un Președinte de țară care e și mai nefuncțional ca Guvernul, iată că și Parlamentul a ajuns să fie lăsat de izbeliște. Într-un cuvînt  ANARHIE totală în Republica Moldova!

Dacă să privim comportamentul liderului PLDM, Vlad Filat, din acest an, trebuie sa depășim faza logică și să trecem în cea irațională și în cea emoțională, dacă vrem să înțelegem de ce Filat a ”impus” PLDM-ul să-l demită pe Lupu. În primul rînd, Filat a reacționat bolnăvicios la dublul soc pe care l-a suferit, decizia CC și prăbușirea în sondajele de opinie. În alt doilea rînd, Filat e un om răzbunător, orgolios și nu ar fi acceptat niciodată să se trezească în situația în care el stă și așteaptă ”cuminte” la semafor, iar Lupu trece în goană cu escorta și girofar pe lîngă el. Filat a vrut sa-i tragă pe toți după el în gaura, l-ar fi tras și pe Președintele Timofti dacă acesta nu apuca sa-i declare ”iubire veșnică”. Este și un argument al lui Filat pe care îl înțeleg, acela ca a dorit sa se repoziționeze în interiorul PLDM-lui prin acest gest. PLDM-ul este într-o situație destul de complicată, a fost puternic ”tras” în os chiar de liderul ei și sunt convins că în cadrul partidului încep să apară voci critice la adresa lui Filat, ba că a făcut prea multe cedări, ba ca a fost prostit de PD, ba de comuniști, iar Filat a vrut să arate un moment de bărbăție prin demiterea lui Lupu. Singura problema este ca e destul de jenant sa te dai puternic cu bărbăția lui Voronin și a celorlalți comuniști.

Problema cea mai mare este însă că pînă la urmă Filat nu s-a răzbunat pe Lupu, ci pe cetățenii acestei țări și pe partenerii externi care au ajutat în ultima perioadă Republica Moldova. Cum este oare privit acum Filat de concetățenii noștri aflați peste hotare? Prin gestul de ieri Filat a arătat ca un om răzbunător și obsedat de putere, a arătat ca un om care nu știe să piardă. Dar răzbunarea e arma prostului… După cum a fost păcălit Filat în ultima perioada, inclusiv ieri de comuniști, eu nu pot sa spun ca Filat e un om deștept…

Ещё от автора Veaceslav Burlac


Комментарии

Нет коментариев