23 апреля 2013 г., 10:48

Decizie unanimă a Curții Constituționale. Cînd oare Președintele Timofti va lua o decizie de demisie din proprie dorință...?

Să zic că aseară am fost uimit de celea ce s-a întîmplat înseamnă că nu am spus nimic. De această părere cred că sunt marea majoritate a cetățenilor acestei țări ce sunt interesați într-o măsură oarecare de ceea ce se întîmplă pe scena politică din Republica Moldova. Dacă decizia de ieri a Curții Constituționale era să fie aprobată cu măcar un vot împotrivă atunci puteam să am dubii vis-a-vis de constituționalitatea ei, dar după cum cunoaștem decizia de ieri a fost luată cu vot unanim a magistraților. De aceea o consider legală și ea trebuie executată și nu pusă în discuție. Evident că se va încerca să devieze de la acest subiect și are să fie învinuit cineva de influență politică asupra deciziei CC. Consider că este foarte periculos din toate punctele de vedere să încerci să cumperi o decizie la CC, indiferent cine este ”cumpărătorul” și  de aceia sunt convins că nu pot fi suspiciuni de blat a acestui ”meci” politic Curtea Constituțională cu politicienii. Decizie unanimă - acesta este principalul argument care poate fi adus în susținerea și legalitatea acestei decizii...

Ca cetățean al acestei țări sunt de acord cu faptul că Corupţia subminează democraţia şi statul de drept. Susțin argumentele aduse de magistrați precum că un prim-ministru demis pe motive de corupție și trafic de influență nu poate fi desemnat ca candidat din nou la aceiași funcție. Demis de rău ca peste noapte să se transforme în bun. Așa ceva numai la noi poate fi. Cum acest prim-ministru a tolerat acțiunile de corupție a miniștrilor Șleahtițchi care a procurat autobuse la un preț dublu, cum a tolerat un ministru ce se afla în stare de ebrietate la volan, cum a acceptat ca un ministru ce figurează ca bănuit în cîteva dosare de corupție și de experimente ilegale pe cetățenii acestei țări, din ce cauză nu a demis a doua zi ministrul de finanțe care a dispus achitarea sumei de peste 6 mln. lei fără a lupta pentru ele și a contesta decizia la instanțele judecătorești superioare, din ce cauză nu a solicitat de la șeful vămilor o anchetă deschisă pe cazurile de contrabandă și multe alte fărădelegi? Toți acești demnitari trebuiau demiși din funcții la insistența Prim-ministrului dacă nu au avut curajul să demisioneze din propria dorință, altfel îl putem învinui de complicitate. Iată atunci prim-ministrul era să fie ”CURAT” și în fața legii, și în fața cetățenilor acestei țări. Eu consider că magistrații au luat o decizie care să manifeste și dorința cetățenilor care cu adevărat respectă legile acestei țări.

De fapt, decizia magistraților a demonstrat încă o dată că demnitarii de cel mai înalt rang din Republica Moldova nu țin cont de legislația țării, ci mai degrabă o fac pe propriul plac și în interes de grup. De nenumărate ori am spus că tot ce se petrece în această țară se bazează doar și doar pe interesele de partid, pe interesele unei persoane sau în cel mai rău caz a unui grup. Evident că decizia de ieri a CC a demonstrat că Președintele Timofti, ne cătînd la faptul că este jurist, iar în calitate de consilieri-sfetnici are tocmai trei ex-miniștri a justiției a încălcat legea Supremă a Republicii Moldova a cărui GARANT este conform Constituției. Asta încă o dată ne demonstrează că atît Președintele, cît și consilierii acestuia habar nu au de Constituție. La ei prevalează doar înțelegerile personale cu un demnitar sau altul.

P.S. Sunt curios ca să văd dacă în acest caz cînd Președintele Timofti a încălcat Constituția va avea curajul să-și depună demisia pe masa parlamentarilor? Eu am argumente destul de clare pentru acest pas a dlui și anume - Atunci cînd a jurat credință Republicii Moldova și poporului ei, Nicolae Timofti și-a asumat responsabilitatea de a respecta legile țării și Constituția. Însă cu regret cu toții suntem martori cum un Președinte-jurist face partizanat politic și nu ține cont de prevederile legale, deci în calcă legea... - Demisia de onoare dle Timofti vă poate încă salva onoarea, în rest chiar nimic nu mai contează...

Ещё от автора Veaceslav Burlac


Комментарии

Нет коментариев