22 апреля 2013 г., 19:40

Un nou Guvern, dar fără Usatîi, Negruță, Focșa, Recean și Efrim… și alții.

S-au înțeles… Acum cîteva ore dl Vlad Filat, Prim-ministrul desemnat a încheiat discuțiile cu ”reformatorii” din PL. La mijlocul zile Biroul permanent a PD a luat decizia unanimă că vor susține candidatura lui Vlad Filat la șefia executivului. Nimeni nu a zis nimic de candidaturile miniștrilor și alte demisii ce vor avea loc imediat după investire și jurămînt. Evident că vom avea  un Guvern mai nou decît se anticipa, cel puțin miniștrii sănătății, finanțelor, justiției, internelor și culturii vor părăsi sigur Cabinetul. O știu de la un vice-președinte PLDM, cred că implicat în negocieri, care vorbește cu voce tare prin restaurante, dar nu-i dau numele, altfel îl da Filat afară pentru gură slobodă.  Era insa previzibil ca numele respective nu vor mai face parte din noul Guvern, aceasta a fost conditia clara anunțată atît de PDM care a spus ca nu va vota pentru miniștrii care au compromis imaginea Guvernului, asupra cărora planează suspiciuni de corupție, cît și de societatea civilă care în nenumărate ori a cerut demisia miniștrilor implicați în scandaluri de beție la volan, de experimentele de prin instituțiile curative și gajarea bunurilor statului, achitarea ”despăgubirilor” lui Sandulache etc… Acesta a fost și mesajul lui Marian Lupu anunțat chiar si astăzi, cînd a ieșit alături de Filat la declarații.

Așadar PLDM își înlocuiește aproape complet garnitura de miniștri, iar PD pe Focsa ”prietenul” meu. Este de fapt vorba de miniștri compromiși, care au făcut subiectul unor scandaluri de corupție. Mai puțin cazul lui Efrim. Eu personal nu înțelesesem de la început care este cauza absenței lui Efrim în viitorul cabinet de miniștri, însă mai analizînd situația am înțeles că Efrim va fi demis din cauză că Vlad Filat ar dori să-l înlocuiască din motivul că nu a fost suficient de activ în ”războiul” pe care l-a dus cu Plahotniuc.

Pe lîngă aceștia, în din noul Guvern nu vor mai face parte actualul ministru al transporturilor și proaspătul ministru al tineretului. La mediu și apărare, rămîn actualii miniștri, ca parte a tîrgului pe care l-a încheiat Filat cu “reformatorii” din PL.

Dar ajungem joi și vedem…

Ещё от автора Veaceslav Burlac


Комментарии

Нет коментариев