10 апреля 2013 г., 23:10

Partidele politice întră în campanie electorală. Cine din ele vor propune spre optimizare ministerele? Din 16 să rămînă doar 10…

Începînd cu noiembrie 2008 Republica Moldova se află în campanie electorală. Fiecare forță politică ne propune spre atenție diferite slogane. Fiecare dintre ei încearcă să ne ungă ochii cu promisiuni electorale materiale și nemateriale. Consider că unora li s-a primit să mintă societatea și să acceadă la putere. Dar de fapt cu toții înțelegem că ceea ce propun în programele lor este nu altceva decît o manipulare a maselor. Dacă să analizăm programele lor nu se deosebesc după conținut prin nimic. La toți ca unu citim că pledează pentru un stat democratic, un stat de drept, o bunăstare a populației etc…

De exemplu eu deja m-am săturat de aceste minciuni. Eu vrea să citesc în programele lor pași concreți pe fiecare domeniu în parte. Vreau să văd că încearcă să pornească schimbările de sus în jos și nicidecum nu de la oamenii săraci spre dînșii, spre oligarhia și boierimea ce s-a instaurat în fruntea țării. Aș propune să începem discutarea programelor pentru partidele politice de la structura Guvernului.

Ce avem la momentul dat? Conform site-lui GOV.MD organigrama Guvernului este constituită din Prim-ministru, 4 viceprim-miniștri (2 fără scaune de ministru), 16 ministere, Preşedintele Academiei

de Ştiinţe a Moldovei, Guvernatorul UTA Gagauzia “Gagauz Yeri”, 6 agenții clasificate ca autorităţi administrative centrale. În acest articol m-aș opri anume la structura cabinetului de miniștri. Vă închipuiți că această țară are 16 miniștri plus doi fără ministere și vre-o 30 de vice-miniștri. Cîți cai putere stau și nu folosesc la justa valoare capacitățile de tracțiune? Această aravă de șefi în loc să tragă Republica Moldova înainte, ei o duc în rîpă…

Avem o țară de 2 km2, cu cîțiva suflete și acele moarte, iar ministere mai ceva ca în Japonia. De exemplu Japonia are 12 ministere, cum lucrează economia statului insular și care e situația în orice domeniu din Republica Moldova știm destul de bine. Nu cred că acest subiect trebuie de dezvoltat în argumentări sau precizări. Așa și nu înțeleg din ce cauză nimeni nu vine cu propunerile de a simplifica structura Guvernului? Important este faptul că acest lucru trebuia de făcut demult. Plodim șefi, miniștri, vice-miniștri, întreținem aparate întregi fără a avea o recompensă la nivel de schimbări în domeniile de administrare a ministerelor. Dacă oricum nimic tîlc din aceste ministere, cel puțin în urma optimizării țara v-a primi o economie financiară. Așa dar ce aș propune pentru viitor:

Doar doi viceprim-miniștri. Desemnare în calitate de viceprim-ministru Ministrul al Educației fiindcă prioritatea primordială a statului trebuie să fie domeniul educației, iar Ministerele Educației, a Tineretului și Sportului și Culturii să fie comasate. Al doilea viceprim-ministru să fie Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Ce ține de ministere. Comasarea Ministerului Afacerilor Interne cu cel a Tehnologiei Informației și Comunicației, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcției cu cel a Transporturilor și Infrastructurii drumurilor, Ministerul Sănătății cu cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, iar Ministerul Economiei să fie comasat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Mediului. Ministerele Finanțelor, Justiției și Apărării rămîn fără schimbări. Însă aceasta nu ar însemna că organigrama acestor instituții nu trebuie modificată.

Propun crearea unui Minister care va fi responsabil de Reîntregirea statului. Să propună proiecte de legi și alte acte legislative ce ar aduce cît mai grabnică soluționarea deferentului transnistrean. Cred că acest minister este necesar. În acest context consider necesară concomitent formarea unei comisii parlamentare permanente ce ar ar avea drept scop integrarea statului.

Așadar din cele 16 ministere existente la momentul dat, în urma optimizării ar rămînea doar 10. Nu cred că randamentul acestei modificări va afecta radical situația economică și bunăstarea populației, ba din contra consider că în așa mod se vor consolida eforturile ministerelor în soluționarea diferitor probleme. Ministerul Sănătății și cel a protecției sociale au aceleași scopuri. De ce se consideră că educația, tineretul și cultura nu pot fi coordonat de o singură persoană? Sau cel a dezvoltării regionale cu infrastructura drumurilor? Deoarece nu avem economie putem să o facem pe baza agriculturii și în același context dacă vom avea o agricultură ecologică vom avea și un mediu bun…

P.S. Dle Vlad Filat, dacă și ați fost desemnat de către Președintele Timofti drept candidat la funcția de Prim-ministru, poate încercați să propuneți optimizări în ministere și nu doar în școli, instituții medical-curative și alte de menire socială. Dacă nu veți propune schimbări și la acest capitol atunci consider ca cetățenii Republicii Moldova să vă optimizeze la următoarele alegeri parlamentare…

Ещё от автора Veaceslav Burlac


Комментарии

Нет коментариев