7 марта 2013 г., 17:02

Nu e suficient că au furat 1,5 mlrd, au decis să mai delapideze statul încă de 200 mln…

- “Este necesară majorarea capitalului social pentru BEM. Cele 200 de milioane de lei erau destinate către BEM, pentru o datorie din anii precedenți. Alte 155 de milioane de lei urmează să fie alocate de acționarii minoritari ai BEM”, a declarat ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruța.

Perfect! Să înțelegem d-lor finanțiști că, chiar și dacă, Prim-ministrul Vlad Filat a declarat că, situația de la BEM e sub control, iar activitatea ei nu poate fi perturbată, oricum mai sunt nevoie de niște ”bănuți”? Da apropo pentru ei 200 mln. lei sunt niște bănuți. Discutam astăzi cu un prieten despre această ”injecție” financiară în BEM. A, ascultat și am înțeles că acesta este planul B din marea schemă de delapidare a statului de resurse financiare. Planul A a fost unul genial. Preluarea activelor Băncii de Economii tot cu banii acestei instituții. În așa cazuri apare cîte ceva ce distruge genialitatea oricărui plan grandios. Planul Barbarossa a lui Hitler era și el genial, dar nimeni nu a luat în considerație condițiile meteorologice și caracterul poporului ce trăia pe teritoriile pe care vroia să le cucerească. Planul a eșuat din cauza unor ”fleacuri”. Conform planului A, acele credite neperformante trebuiau să se întoarcă în BEM numai că sub formă de achitări pentru acțiunile băncii. Nu a fost să fie. Banii nu sunt, BEM a rămas în posesia statului. Oricum banca are nevoie de bani. De unde putem să-i luăm? Evident din bugetul statului. Iată că 200 mln. de lei sunt o parte din suma care trebuie astupată. Reiese că prin schemele date se fură bani nu de la Banca de Economii ci din bugetul statului. Altfel decît furt aceasta nu se poate califica. Noi avem un stat de drept. Fiecare care fură este pedepsit conform legii. Unul care fură o găină este învinuit de furt premeditat și este pedepsit cu ani grei de pușcărie. Cîți ani vor stat la răcoare cei care au furat acest stat de sute de milioane de lei?   Astăzi mi-a ”plăcut” declarațiile d-lui Victor Bodiu, potrivit cărora responsabil de eliberarea creditelor neperformante este fostul preşedinte al Băncii de Economii Grigore Gacikevici. În acest contest apare firesc o întrebare: – Ex-preşedintele Consiliului de Administrație al BEM, înainte de a elibera credite de sute de milioane, se învoia să facă acest lucru de la superiorii săi? Coordona el oare cui și cît trebuie de dat? Amintindu-mi cele discutate și tonul discuțiilor din interceptările telefonice a Prim-ministrului Filat cu ex-șeful fiscului Nicolae Vicol, ne dăm bine seama că nu milioane, cu un lei nu pute fi trecut cu vederea. Șeful e șef și el trebuie să cunoască ce se petrece în subdiviziunile subordonate. Sunt convins că dacă cineva va încerca să deie vina în totalitate pentru creditele neperformante pe seama lui Gacikevici, vom auzi și alte declarații mult mai interesante. Defapt ceea ce a și promis astăzi Vlad Filat, că el personal va spune lucruri destul de interesante despre BEM. Oleg Reidman, deputat din fracțiunea PCRM, a dat de înțeles că cineva din fracțiunea PLDM încearcă să facă presiuni asupra comisiei BEM.

Multe lucruri interesante vom auzi în cel mai scurt timp, cel puțin sper. Care v-a încerca să se apere, care v-a ataca, care se va camufla, care și mai de care. Atunci cînd omul este strîns la perete el poate fi imprevizibil…

Ещё от автора Veaceslav Burlac


Комментарии

Нет коментариев


4 mb
This page was created in 0.0578 seconds