6 марта 2013 г., 0:43

Cine a adus oamenii în fața Palatului Republicii în data de 5 martie 2013? Poate găsim răspunsul cine a făcut acest lucru și în data de 6 aprilie 2009...

Astăzi am fost în ”plimbare” prin fața Palatului Republicii. Un lucru foarte interesant se petrecea acolo. Un mușuroi de oameni în permanentă mișcare. Vre-o șapte-opt sute de oameni din diferite localități a țării au venit în fața Palatului Republicii pentru a protesta împotriva demisiei Guvernului Filat. Cine a fost acolo a văzut cine erau prezenți. Începînd cu copii speriați ce țineau bunicile de mînă de frică de a nu se pierde și terminînd cu persoane în etate dar mintea pe semne e ca la cel copil speriat. Majoritatea îmbrăcați c-am sărăcăcios, dar la protest. Uitîndu-mă la aceste persoane și intuind că sunt veniți de undeva din raioane m-am întrebat: - Chiar au cheltuit ei 50 de lei din buzunarul propriu pentru a veni la Chișinău să-l susțină pe Vlad Filat? Reieșind din situația actuală a țăranului nu prea cred că soția ia permis să rupă din gura familiei chiar și 50 de lei, dar dacă au venit de la o distanță de 100 km, trebuia să scoată din buzunar 100 de lei. Nu cred. Încă să fi fost vara sau toamna aș crede fiindcă atunci țăranul mai vinde un castravete, o roșie sau niște grîne și are bani de buzunar, dar iarna e c-am greu cu banul la țară. O știu din cunoștință de cauză, fiindcă am rude la țară și ei iarna se străduie să economisească fiecare lei. Cine atunci a achitat această mulțime ca să vină la Chișinău?

Un prieten de al meu, Igor Căldare tot întreba pe unul pe altul dacă ei sunt Pro sau Contra? Întrebarea lui era pe înțelesul tuturor, însă răspunsul celor intervievați era c-am spălăcit. Din 20 intervievați doar 1 știa la ce a venit, în rest nimeni nu știa pentru ce erau aduși acolo. Alături de noi au trecut un grup de fetișcane de 19-20 ani, care vorbeau că dacă nu erau să vină și să se ”otmicească” nu vor primi bursa... Interesantă motivare de participare la protest. Încă un lucru foarte interesant, foarte mulți tineri erau studenți de la ASEM. Pe semne că această instituție universitară este cea mai aproape de Palatul Republicii, iar studenții, în pauză dintre perechi, pe 10 minute veneau la protest. Oricum fiecare are dreptul la libera exprimare, iată și studenții sunt folosiți în asemenea situații.

Membrii mișcării ”Împreună pentru viitor” de 3 săptămîni tot discută prin universități și cheamă tinerii să protesteze pașnic față de fărădelegile guvernării. Unanim tinerii spun că sunt de acord că în țară e imposibil de trăit și trebuie de făcut ceva. La îndemn de a veni în piață, întrebarea ne șochează: - Cît plătiți? Dacă ne dați 50 de lei venim! Luînd în considerație propria experiență de lucru cu tinerii și refuzul lor categoric de a ieși în piață fără bani, iarăși am o întrebare: - Cine a achitat tinerii ca să iasă la protest? De fapt în jurul de ora 10-30 am primit și un mesaj: - Buna, de la colegii și academii, elevii și studenții sunt eliberați de la ore să meargă să-l susțină pe Filat... Și cineva vrea să-mi zică că nu sunt folosite resursele administrative pentru scopuri personale și de partid? Cineva vrea să-mi zică că primirea masivă a rectorilor în rîndurile PLDM nu are drept scop intimidarea studenților în scopuri politice?

- Stimați studenți și elevi! Să știți că 50 de lei primiți astăzi pentru susținerea politică a cuiva vă prejudiciază viața pentru 50 de ani înainte. Chiar sunt atît de valoroși cei 50 de lei astăzi că sunteți gata să serviți o viață întreagă o clasă politică compromisă? Sunteți tineri, aveți o viață înainte pentru a cîștiga bani din propria muncă, într-o țară liberă și democratică. Fiecare leu primit astăzi, îl veți întoarce înzecit celor care vă plătesc! Nu cred că meritați o așa soartă! Aveți dreptul să protestați, aveți dreptul să cereți guvernării să fie respectate legile acestei țări!

Aveți DREPTURI, DREPTURI, DREPTURI și nu obligațiuni...

P.S. Vă invităm duminică, în data de 10 martie, la orele 11-00, în Piața Marii Adunări Naționale la un protest pașnic, NE PLĂTIT, în susținerea dreptului fiecăruia la o viață decentă în această țară. Cîți oare vor veni fără bani...? Trăim și vedem.

Ещё от автора Veaceslav Burlac


Комментарии

Нет коментариев