30 июля 2012 г., 20:13

Nimeni nu are nevoie de acest referendum, chiar şi cei din consiliul municipal Bălţi.



Cîtă zarvă poate face în toatăţară, o decizia unui consiliu municipal. Anume zarvă, fiindcă altfel nu o poţi numi. De cîteva zile la toate posturile de televiziune, radio şi pe net, se discută una şi aceiaşi – Referendumul de autonomie din Bălţi. Pentru mine unica întrebare vis-à-vis de acest referendum este: — Din ce cauză decizia dată au fost votată de doar 22 de consilieri? Problema nu este că alte partide nu au dorit să participle. Fracţiunea PCRM din consiliul municipal Bălţi nici nu are nevoie de votul altor consilieri din alte partied, fiindcă are 26 de consilieri din numărul total de 35 de consilieri municipali. Conform legislaţiei în vigoare, aleşii locali au dreptul să iniţieze un referendum numai în cazul cînd pentru această decizie votează 2/3 din consilieri, adica 23. În cazul dat consiliul municipal nu întruneşte numărul necesar. Nu cred că de acest lucru nu au ştiut juriştii. E o eroare sau o omitere intenţionată? Din start această decizie nu are sorţi de izbîndă din punct de vedere legal. Altă întrebare este formularea problemei propriuzise. Nimeni nu înţelege ce prevede această autonomie?

Decizia are legătură directă cu interzicerea simbolurilor comuniste. Ea vine imediat după cîteva zile de la profanarea monumentului dela Bălţi, demersul Ambasadei Rusiei din Moldova vis-à-vis de vandalizarea monumentelor din perioada sovetică, marşul unioniştilor de pe întreg teritoriu al Republicii Moldova etc.

Toate acestea le înţelegem fără multe lămuriri, dar iată reacţia politicienilor dela Chişinăua fost una destul de neaşteptată. Prim-ministrul a dat recomandaţii SIS-lui şi Procuraturii Generale să contracareze orice tentativă de abatere de la cadrul legal. Apropo aceste instituţii nu sunt în subordinea Guvernlui. Evident este faptul că, totul ce se face la acest capitol este în defavoarea oricărui partid politic, inclusiv şi a PCRM. Nu are dreptul un partid politic să pledeze pentru separatism. Decizia consiliului municipal Bălţi e mai degrabă o decizie politică a unui partid, în acest context nu cred că decizia dată respectă şi reprezintă interesele atît a celor ce locuiesc în Bălţi, cît şi a cetăţenilor întregii ţări. Abia după aceste decizii contraversate ale consiliului municipal Bălţi, Vlad Filat a dat indicaţii Ministerului de Interne să investigheze cazurile de vandalizare a monumentelor. Se face impresia că politicienii noştri se conduc după un proverb rus: — “Пока гром не грянет, мужик не перекрестится” (Pînă cînd nu tună, omul nu-şi face cruce). Aşa şi la noi pînă cînd nu se întîmplă ceva extraordinar, prim-ministrul nu ea atitudine. Dacă şi şedinţa guvernului de marţi se va petrecela Bălţi, atunci situaţia e cu adevărat serioasă. Orice scîntee poate declanşa o explozie uriaşă ce ar afecta întreaga ţără. Pentru a evita această situaţie, Vlad Filat şi întreg Guvernul pleacăla Bălţi.

După acest eveniment dela Bălţi, vor mai apărea şi alte „enclave” în această ţără? O ţără de doi paşi în lungime dar cîte autonomii? Regiunea din stînga Nistrului, UTA Găgăuzia, acumă mun. Bălţi, mîine Soroca va cere şi ea o mică autonomie suverană etc. Sunt convins că şi alţii vor urma „sfaturile” consiliului municipal Bălţi pentru a destabiliza situaţia. Anume pentru a destabiliza situaţia şi nu a propune ceva constructiv.

Sunt o persoană care critic politicienii din AIE cînd aceştea calcă alăturea cu drumul, dar în cazul dat măsurile care au fost întreprinse de PCRM chiar nu-şi au locul, nemaivorbind de timp. Nu putem să fracţionăm această ţară, nu avem dreptul să le facem pe plac celor care doresc distrugerea acestei ţări, nu ne vor ierta urmaşii noştri indiferenţa fată de această ţară.

Scoală lume din genunchi că îţi taie ţara-n zece,


Nu li-i pasă de norod, nu se tem de loc de rece,


Unul trage spre apus, altul răsăritu-i place,


Dar pe noi ne întrebaţi? — Noi dorim un trai în PACE!




Ещё от автора Veaceslav Burlac


Комментарии

Нет коментариев


2 mb
This page was created in 0.0524 seconds