18 ianuarie 2014, 16:15

Cine tace parte-şi face sau care este prețul mîrlăniei?

Începutul săptămînii a debutat cu o veste proastă pentru angajaţii şi telespectatorii Jurnal Tv . Astfel, mai mulți operatori de cablu au sistat activitatea a trei canale media concomitent, invocînd probleme de ordin tenic și economic. Printre agenții care au sistat activitatea Tv menționate figura și Moldtelecom –întreprindere de stat subordonată Ministerului Economiei și PDM.

Ca de fiecare dată bloggerimea subordonată contraversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc n-a ezitat nici o clipă în a executa ordinele de sus. Au pornit articole puse pe bandă rulantă: JTv este un canal comunist, JTv a degradat, Mocanu și PCRM fac joc comun, JTv minte, sistarea fiind o problemă pur economică, etc.

Mîrșăvenia și mizeria acestor inși este cu adevărat fără de margini. De fapt scopul acestora era de a ponegri toate persoanele care au susţinut şi vor susţine în continuare libertatea mass- media şi pluralismul de opinie. Și în special pe cei, care-l critică pe stăpînul lor – Vlad Plahotniuc.
În lupta între democrație și dictatură, acești lachei au trecut direct și fără jenă în tabăra celor care distrug libertatea și valorile europene.

Poate au dreptate acești indivizi, și nu există nicio problemă serioasă. Dar de ce ambasada SUA, UE, OSCE, mai multe ONG și lideri de opinie au criticat dur aceste derapaje antidemocratice, considerîndu-le o problemă politică? De ce au fost deconectate 3 canaluri concomitent? Și de ce anume acele canale, care critică puterea? De ce nu Publika Tv ? De ce CCA care inițial zicea că nu are nicio conexiune cu problema în cauză și că nu are nicio pîrghie de a influența operatorii, le-a recomandat totuși mai tîrziu să reconecteze posturile sistate? Și de ce operatorii s-au supus, dacă era doar o chestiune economică?
Nici prezenţa deputaţilor comunişti la pichetările jurnaliştilor din faţa CCA, nu sunt pentru a face jocul lui Mocanu sau a Ţopilor ci pentru aşi apăra pentru a doua oară în decurs de 2 ani frecvenţele Tv, care le sunt acaparate ilicit.

Chiar ne considerați pe toți lipsiți de creier, lacheilor?

În fond sistarea canalelor, Accent Tv, RTR Moldova şi Jurnal Tv s-a făcut de sus pentru a le închide gura jurnaliştilor, politologilor, politicienilor care au luptat și luptă dur cu fărădelegile. Semn că am intrat deja în campania electorală, iar cel care spune adevărul trebuie anihilat. Concomitent, se încearcă a ascunde privatizările frauduloase, care sunt în plin proces.

Însuşi preşedintele CCA, Marian Pocaznoi a dat de înţeles că sistarea activităţii postului Jurnal Tv, ţine atît de factorul politic, cît şi de emisiile de frecvenţă. Potrivit lui Pocaznoi canalul dat nu ar avea transmisiune prin eter, spre deosebire de Publica Tv, Prime Tv, 2plus, Moldova 1 toate fiind acaparate de Vlad Plahotniuc. Intersant este faptul, că Pocaznoi s-a arătat deranjat de politica editorială a JTv, trecînd cu vederea politica editorială la PRIME și Publika. Ca să nu mai zic de faptul, că nu-l deranjează că unele televziuni au acționari din off-shori și porpietari din Transnistria. Și nici faptul, elucidat clar de asociația Apollo, că un oligarh deține violînd grav codul Audiovizualului, 5 radiodifuzori. Or, codul permite doar 2 radiodifuzori pentru o persoană!

De fapt, acum 2 ani nici Publica Tv nu avea frecvenţe naţionale, dar după închiderea forţată a NIT-ului și anumite presiuni asupra proprietarului EU-Tv, frecvenţele au apărut.

Mai rău este faptul că tot Plahotniuc a fost cel care a reuşit să mituiască o bună parte a jurnaliştilor de la mai multe posturi, dar şi a analiştilor politici care anterior criticau cu spumă la gură matapazlîcurile sale. Unul din aceștia, zis TraiAnus, chiar declara cu vehemență că va fugi din țara criminalului Palatniuc! Azi, acesta îi cîntă difirambe, aruncînd zoi și dejecții verbale la adresa tuturor care înacearcă să-i demaște schemele.
Rămîi portret, privind cum Rita Ursalovschi, care ani la rînd a moderat emisiuni la JTv criticînd foarte dur activitatea lui Plahatniuc, a trecut în tabăra acestuia cu soț cu tot, menajîndu-i public imaginea! Ba își mai critică colegii, lansînd subtil și perfid informații mincinoase în spațiul public, prin intermediari dubioși.

Doamne, Doamne, de ce permiți asemena dezmăț și decădere?
Dar să lăsăm mediocritățile în pace.

În cazul dat ceea ce se întîmplă actualmente în Republica Moldova nu este altceva decît încălcarea dreptului la libera exprimare contribuindu-se astfel le disfuncţionalitatea media. Sau cum susţinea Mille în secolul al XIX-lea în cartea Despre Libertate „a reduce la tăcere opinia publică înseamnă a conduce spre nedivulgarea adevărului, iar pentru a cunoaşte adevărul trebuie să asculţi ce au de spus toate persoanele despre subiectul respectiv” .


Comentarii


user profile image
Sergiu
22.01.2014, 09:41

Domnisoara Elena stergeti va rog din cv dumneavoastra ca ati absolvit facultatea de istorie pentru ca si eu sunt absolvent al facultatii de istorie si mie rusine ca din pacate dumneavoastra nu cunoasteti termenul dreptul la libera exprimare,faceti va rog o comporatie asa ca un istoric dintre regimul comunist al lui voronin cum era respectat dreptul la exprimirare si guvernarea actuala si mai apoi faceti concluziile......