3 ianuarie 2014, 09:10

Nu vă pripiți, pe Voronin doar moartea îl va exclude de la guvernare

Una din cele mai discutate probleme la sfîrșitul anului 2013 a fost activitatea PCRM și prestația lui Vladimir Voronin. Recunosc este bătrîn omul, dar nici întratît încît să-i fie subestimate calitățile s-au să-l trimiteți la odihna bine meritată. Plecări, certuri, incertitudini există în fiecare partid, excepție nu face nici PCRM, cu toate acestea rămîne a fi cotat ca cel mai puternic partid existent vreodată la guvernare în Republica Moldova.

Zvonurile precum că PCRM se va dezbina în două, astfel se va contribui la dispariția partidului de pe scena politică sunt doar un mit pentru două categorii de oameni, care subestimează capacitățile lui Vladimir Voronin și ale PCRM pe ansamblu cu orice preț. Din prima categorie fac parte românașii care-și doresc anihilarea PCRM, distanțarea de Federația Rusă și dispariția statului Republica Moldova de pe harta lumii în urma contopirii cu România, și evident a doua mare categorie o constitue partidele parlamentare care doresc acapararea electoratului de stînga.

Ceea ce ar putea obține PD de la PCRM este acapararea a maximum 5 % din actualul bazinul electoral al partidului, nimic mai mult. Oricum chiar și cu aceste procente PD nu va fi niciodată în majoritate parlamentară. În contextul dat nici chiar milioanele lui Plahotniuc nu ar fi îndeajuns.

Totuși să presupunem că scindarea de care se vehiculează cu vîrf și îndesat se va produce. Ok, atunci cine va prelua conducerea noul partid astfel încît să-i asigure cîștigul la viitorul scrutin electoral. Nimeni. În fond soarta acestuia se va rezuma la cea a PPRM, PSD precum și a celorlate partide, inclusiv și de dreapta, care de 20 de ani rîvnesc să treacă pragul electoral, dar nicidecum nu reușesc cu toată susținerea externă pe care-o au în spate.

Nu trebuie de trecut cu vederea nici sondajul anului efectuat de Politicon, conform căruia liderul PCRM, Vladimir Voronin este plasat pe loc trei din 10 cei mai influenți politicieni ai anului 2013. De ce oare acest rezultat nu la înregistrat carismaticul Marian Lupu, dar tocmai cel pe care toți îl hărțuesc. O poziție mai bună înregistrînd-o partidul care a acupat poziția a doua cu 211 puncte acumulate din partea experților.

Recent însăși Mihai Ghimpu, făcea aluzie la Voronin, menționînd că bătrînii sunt cam…, neluînd în calcul faptul că nici el nu este cu mult mai tînăr decît precedentul, și că spre deosebire de tovarășul Voronin n-a reușit nimic cu excepția circului prezentat de la tribuna și microfonul Parlamentului.

Tot Voronin a fost cel care a reușit să mențină relații de prietenie, ba chiar și de sprijin extern din partea tuturor forțelor externe, pe care a reușit să le folosească în folosul său de fiecare dată. Tot el a fost primul care a pus fundamental integrării europene a Republicii Moldova.

Așa că Vladimir Voronin chiar este o persoană misteriosă și plină de contraverse, cu toate acestea doar moartea îl va scoate de la guvernare. Pînă atunci nu aveți decît să-l invidiați și apreciați.



Comentarii


user profile image
oleg
10.01.2014, 14:40

Dupa mine, D-nul Voronin, cu toate neajunsurile care le are (dar cine-i fara?) a fost, este si da-i Doamne sanatate sa fie, cel mai intelept (мудрый) si viclean politician din tara Moldovei. Iar in calitate de Presedinte de tara, sa nu le fie cu suparare celor 2 anteriori si mai ales actualului, a fost vadit mai puternic, carismatic, cu autoritate mai mare si sa fim sinceri cu fapte mai multe, necatind la faptul ca multe au fost cu semnul "-"


4 mb
This page was created in 0.0568 seconds