6 ianuarie 2013, 13:54

„Drapelul istoric al Ţării Moldovei a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt”, trebuie votat de Parlament ca al doilea drapel de Stat al Republicii Moldova.

În lumea moderna este acceptată ideea ca statul să vină cu noi idei, cu un suflu nou, cu o altă motivație, inclusiv de a promova imaginea unui alt stat decît este perceput la moment de alții.
În acest sens chiar şi statele cu o tradiție politică conservatoare, democratică, stabilă din punct de vedere economic și social, caută un nou imbold, pentru ca oamenii sa-și schimbe atitudinea.
Spre exemplu Elveția, în următorii trei-patru ani, se va schimba radical. Va avea o noua monedă, o noua capitală și un alt imn. În ţară a fost anunţat un concurs pentru textul imnului naţional. La moment autoritățile de la Berna susțin că imnul actual este depășit, necorespunzător și contrar sentimentelor actuale ale cetăţeanului.
La prima vedere toată lumea s-ar întreba, de ce oare Elveția are nevoie de asemenea schimbări.
O țară, care are cele mai mari salarii, cu un nivel de trai printre cele mai bune din lume, un stat consolidat social, cu toate că este divers, multietnic, liberal.
Un alt motiv decît cele invocate mai sus ar fi și mobilizarea societății, pentru o viață și mai bună, pentru armonie, pentru întărirea ideei naționale.
Georgia lui “Saakashvili” a avut nevoie de un alt drapel. Probabil mai mult pentru a întări spiritul național și de a se desprinde de valorile de altă dată. Nici Putin nu a ezitat să facă acest lucru. Imediat ce a fost instituit în funcție printre primele decizii a fost schimbarea imnului.
Fiecare dintre aceste state au avut motivele sale de a face acest pas.
Noi oare avem nevoie de o schimbare a drapelului, imnului?
Eu cred ca da!
În primul rînd, pentru că trăim o perioadă dificilă din punct de vedere politic și social avem nevoie de schimbări și modernizare.
Trăim într-o țară, care devine tot mai dezbinată pe criterii etnice și lingvistice. Manifestațiile extremiste, sloganuri anticonstituționale, mișcări radicale, care mobilizează tot mai mulți oameni în jurul unor probleme non-sens. Totul duce într-o prăpastie, la neînțelegere și discuții inutile. La crearea unor platforme electorale în dependență de limbă, cultură, etnie și altele, dar nicidecum la ceva serios.
O altă problemă ar fi imaginea țării noastre serios șifonată de tot felul de statistici. Europenii ne cunosc în marea grație crimei organizate, prostituției, comunismului, politicieni degradați și iresponsabili, corupție, pentru drumuri de groază și mașini de lux în capitală. Nimic mai mult.
Noroc de artiști, sportivi, oameni de creație, care aduc un alt suflu, o altă imagine statului nostru.
În cazul, în care ne dorim un drum spre UE trebuie să avem grijă de reputația noastră și de imaginea pe care o promovăm. Să întelegem, că o schimbare a simbolisticii Republicii Moldova, poate prezenta țara noastră dintr-o parte cu mult mai bună.
Trăim într-o țară, care devine nepopulată. Oamenii și-au pierdut încrederea, iar frunțile lor sunt tot mai încordate, mai răutăcioase, oameni care și-au pierdut speranța, oameni epuizați psihic. Avem nevoie de o minune, de o reîncarcare, de un vis la care să tindem.
O schimbare a drapelului, ar readuce o speranță. Chiar dacă pentru început pare o iluzie, dar care va îndemna oamenii să privească cu alți ochi lumea din jur. Avem nevoie de trezire națională nu prin cuvinte dar deja prin acțiuni concrete. Este nevoie de un rebranding, un refresh, dacă vreți un duș rece, dar plăcut, care ne poate urni măcar inconștient.
Schimbarea drapelului are la bază deseori o componență ideologică, ea însă poate îmbrăca haina unor reforme. O mobilizare în masa cu noi idei, gînduri, viziuni.
Tricolorul și imnul actual al Moldovei a servit la începutul anilor 90 o formă de trezire la o nouă realitate.
La moment Moldova este într-o perioadă de răscruce. Mai avem nevoie de cîțiva pași, pentru a scăpa de frica inconstientă precum că fără de cineva de la est sau la vest nu putem rezista. Suntem într-o perioadă cît se poate de bună din punct de vedere geopolitic de a duce la capăt, ceea ce mulți politicieni iși propun.
Trebuie sa incepem o pagină nouă în istoria țării, dincolo de dispute etnice sau lingvistice, ambiții nesănătoase, manifestații extremiste lipsite de rațiuni.
Deseori în istorie s-a intimplat, că anume crezul în anumite lucruri au dus la mari victorii, o utopie, un vis poate deveni un adevăr.

Acest drapel este un simbol al Victoriei neamului nostru moldovenesc și atîta timp cît nu-l vom primi în conștiința noastră, atît timp vom căuta drumul pipăind prin întuneric.
Noi, de la cei de la Mișcarea “Voievod” în 2005 am venit cu o scrisoare de inițiativă la Președintele Republicii Moldova, pentru a face un demers Parlamentului la ascest capitol, dar din păcate am întîlnit o ignoranță totală.
Văzînd o indiferență totală a guvernării, Mișcarea “Voievod” a început propagarea acestui drapel glorios la toate manifestațiile sale, seminare, tabere de vară, competiții sportive, expoziții și marșuri stradale, proteste…
Noi, suntem ferm convinși că Ștefan cel Mare a biruit în războae numai cu credința sa față de Dumnezeu și dragostea sa față de Țara Moldova și poporul său și acest drapel istoric este un simbol sfînt, a căre-i cod va da putere poporului nostru moldovenesc un popor cu rădăcini adînce ca stejarii din codrii Moldovei. În ciuda ideilor străine și chiar dușmănoase, Noi, Moldovenii știm cine suntem, și de unde ne tragem, cine ne este frate și cine ne este dușmanul, care a împraștiat atîtea lacrimi și sînge pe pămîntul nostru.
Fiind creștini îi iertăm, pentru că nu știu ce fac, îi iertăm dar nu-i uităm .[caption id="attachment_72" align="alignnone" width="150"]л л[/caption]

Mai multe de la Nicolai Pascaru


Comentarii

Nu sunt comentarii


4 mb
This page was created in 0.0484 seconds