8 mai 2013, 07:24

Aș parafrază declarațiile dlui Kalman Mizsei: – Copilul care nu a fost educat de mic, nu mai are rost să-l bați când e mare…

Se spune că unui copilul are rost să-i mai tragi cîte o ”părintească” la fund cît timp poate să doarmă de-a curmezișul în pat, cum nu mai încape și doarme doar de-a lungul patului, nu are rost pentru ocară, pedepse, sperieturi de genul Moșului Nicolai din cui și Calului Bălan etc.  Pentru ca un copil să primească o educație în familie sănătoasă, părinții ce l-au înfiat sunt obligați să ceară din prunc un comportament normal, stimă și respect față de ei, să nu se ”mînzească”, să respect normele etice și de comportament specifice casei lor etc. În așa mod ajuns la maturitate copilul are foarte puține șanse să devină un narcoman, infractor sau un imbecil…

Cîteva zile în urmă, ex-reprezentantul UE la Chișinău, dl Kalman Mizsei a declarat, că Consiliul Europei și Bruxelles-ul trebuiau să reacționeze atunci, cînd președintele interimar Mihai Ghimpu a demarat în 2010 procesul de liberă interpretare a Constituției și nicidecum nu abia acum. O întîrziere de peste 3 ani în ”educație”. Excelența Sa s-a referit la recentele evoluții politice din Republica Moldova. Dlui susține că ”educarea” clasei politice pro-europene de la Chișinău trebuia să înceapă încă din ”fașa” Alianței, atunci cînd i s-a permis fostei Alianțe de Integrare Europeană să alunece pe panta aleasă de domnul Ghimpu la începutul anului 2010, prin libera interpretare a Constituției în interesele sale. Mai exact, Consiliul Europei s-a dovedit a fi atunci mai puțin principial. Fiind în ”pruncie” Alianța a speculat într-o formă oarecare cu ”dragostea” Europei și a fost liberă să facă orice i-ar trăsni prin cap. Fiind un ”copil” alintat al Europei, Alianța își permitea să interpreteze după bunul lor plac orice lege, să modifice prin legi organice articole din Constituție, să adopte legi care peste noapte erau aplicate etc. Iar acuma cînd acest ”copil” obraznic începe a face șotii, iar părinților adoptivi le este rușine că au un asemenea copil, încearcă prin metode civilizate să ceară ”micuțului prinț” respectarea obiceiurilor din casă în care ar trebui să între, să-l pună la respect și să-i atribuie niște obligațiuni și norme de conduită internă a casei. Ce riscă acest ”copil alintat” dacă ar încerca să nu deie ascultare sfaturilor părinților adoptivi? Învățat să crească în bine, răsfățat cu bani de buzunar după bunul lor plac, nefiind tras la socoteală pentru banii cheltuiți, pentru faptul că umblă hai hui de o perioadă bună de timp, acest copil riscă să cadă în dizgrație și să fie întors la ”casa de copii” de la care a fost luat. Asta e. Dacă nu dorește să trăiască într-o familie normală, să primească studii calitative, să fie educat în bune maniere, să aibă un viitor cît de cît civilizat, așa să fie…

Ce poate să facă la momentul dat acest ”copil” ieșit de sub control? În primul rînd să-și revizuie comportamentul de hoinar și să se stabilească cu prioritățile. Să stabilească încotro merge, ce își dorește pînă la urmă să obțină în viață etc. Să încerce o discuție cu ”familia”. De comun acord cu ”părinții” să pună drept scop niște obiective bine determinate, evident în limitele bunului simț. Să deie dovadă de maturitate din toate punctele de vedere. Să se autoinstruiască, să încerce să învețe elementarele deprinderi ale părinților. Oricum sunt convins că dacă un copil își dorește să devină om în viață, el poate să se schimbe spre bine neapărat.

Sunt întru totul de acord cu Excelența Sa, dl Kalman Mizsei în ceea ce privește, că: Democrația moldovenească este cel mai de prețios lucru de care dispune întreg poporul. Este foarte necesar de stabilit mecanismul de ieșire din criza care s-a instaurat în Republica Moldova. Ca niciodată clasa politică din Republica Moldova are nevoie de maturitate!

Cu regret sau din fericire această democrație a fost creată de popor. Cu șchiopătări, prin tufișuri, adesea mergînd pe margine de prăpastie, Republica Moldova trece foarte anevoios școlarizarea către o societate cu adevărat democratică și liberă. Pînă cînd politicienii nu vor înțelege că poporul cît de bădăran nu ar fi în viziunea lor, înțelege destul de bine cine îi aduce și dorește bine și cine îl folosește pentru scopuri meschine și de interes personal.

P.S. Un mesaj autohton pentru ”părinții” de la Bruxelles: -  Copilul care nu a fost educat de mic, nu mai are rost să-l bați cînd e mare…

Mai multe de la Veaceslav Burlac


Comentarii

Nu sunt comentarii


2 mb
This page was created in 0.0457 seconds