17 iulie 2024, 06:52

Caii moldovenești, în centrul unui scandal

Două milioane de lei au devenit motivul recentului scandal din UTA Găgăuzia cu privire la o herghelie legendară de cai de rasă moldovenească.

Povestea a început cînd guvernul Moldovei a alocat optsprezece milioane de lei autorităților regionale din Găgăuzia pentru reconstrucția singurei ferme hipice din Moldova care produce cai pusînge Orlov. Autoritățile din Găgăuzia au utilizat fondurile investite, dar la etapa de reconstrucție au apărut o serie de alte probleme de construcție, care au necesitat încă două milioane de lei. Dar, dintr-un anumit motiv, autoritățile din UTA Găgăuzia nu dispuneau la acel moment de acești bani.

Deoarece celebra fermă de cai se află pe teritoriul orașului Ceadîr-Lunga, autoritățile găgăuze s-au adresat primarului și i-au propus să aloce suma necesară din bugetul orașului. Primarul, Anatolie Topal, a fost de acord și chiar a promis să transforme ferma de cai într-un centru turistic de succes, dar cu o condiție: ferma să fie plasată sub jurisdicția orașului Ceadîr-Lunga. Din moment ce caii se află la balanța UTA Găgăuzia.

Drept răspuns la condiția primarului, autoritățile regionale și-au retras propunerea, însă cam pe la această etapă a fost clătinată cea mai importantă figură de pe tablă. Constantin Cheleș, directorul fermei de cai, a depus cererea de demisie. Cine este Constantin Cheleș?

El este moștenitorul dinastiei Cheleș, renumiți crescători de cai din Moldova și în întreaga lume. Familia lor crește cai de generații, iar Constantin a moștenit afacerea familiei și trebuie spus că Moldova este foarte norocoasă că-l are. De altfel am fi adus cai de peste hotare la prețuri nebunești, iar noi avem cai trăpași pursînge la un preț acceptabil pentru orice moldovean cu venituri medii.

Conducătorul mîndrei herghelii moldovenești s-a dovedit a fi și un artist talentat, ale cărui tablouri au fost expuse în Luvru și au primit o diplomă de onoare din partea Asociației franceze a crescătorilor de cai trăpași. În Italia, a fost publicat un calendar de perete, ilustrat cu desenele artistului. Tablourile sale au fost expuse și la Centrul Rus de Știință și Cultură, în cadrul expoziției "Vernisaj de toamnă".

Artistul moldovean își iubește atît de mult herghelia, încît în cei mai grei ani pentru fermă, el și-a vîndut tablourile și a folosit banii pentru a cumpăra cereale pentru cai.

Și iată că acum, probabil, el a decis să facă ultima mișcare cu calul pentru a răsturna de pe tablă toți regii și reginele. Și trebuie să spunem că a reușit!

S-a iscat un adevărat scandal! 18 milioane de euro au fost investite, dar două nu s-au găsit. Iar construcția a fost înghețată. Autoritățile găgăuze fac poze la ferma de cai și spun că totul este conform planului. Autoritățile moldovenești tac, deși au investit o grămadă de bani din impozitele poporului moldovean.

Dar nimeni nu a contribuit cu 2 milioane de lei, or, viitorul cailor din Moldova depinde de aceste mijloace.

Adevărul este că ferma de cai a fost întotdeauna o întreprindere în pierdere, din punct de vedere economic. Și pentru ca ea să aibă un viitor, este necesar de creat în jurul fermei un complex turistic. Nu este vorba doar de echitație, ci și de relaxare, îmbunătățirea stării psihologice prin comunicarea cu caii și multe alte servicii. Complexul turistic va oferi posibilitatea ca întreprinderea să treacă la autogestiune, ca să nu mai ia bani din buget sau din vînzarea tablourilor.

De fapt, este vorba despre păstrarea unui element foarte important și frumos al culturii oamenilor de diferite naționalități care trăiesc pe aceste meleaguri. Trebuie să ținem minte faptul că caii moldovenești erau la mare căutare atunci cînd cele mai bune ferme europene de armăsari vroiau să se completeze! În Ungaria aceștia au devenit una dintre verigile-cheie în creșterea unei noi rase de cai de cavalerie "Nonius".

Cei mai buni experți nu o dată au spus: "În fiecare an, mînjii voștri sînt din ce în ce mai interesanți!". Și acesta este rezultatul unei munci minuțioase și al unei colaborări strînse cu institutul de cercetare pentru creșterea cailor din Divovo și cu alte universități și ferme de cai din străinătate.

Moldova și-a demonstrat în repetate rînduri neglijența față de problemele fermei de cai. Dl Cheleș s-a înscris cîndva la Academia Agricolă Skreabin din Moscova, intenționa să-și susțină teza de licență, dar a fost exmatriculat pentru neplata taxei anuale de 500 de dolari. Moldova nu a dorit atunci să își instruiască singurul cercetător în această direcție rară pentru Moldova.

Se pare că nimănui nu-i pasă nici acum!

Dar, între timp, vin alegerile, pentru care, de altfel, întotdeauna se găsesc bani. Iar această situație scandaloasă poate va aduce viitorilor aleși politici un pic de dragoste față de popor.

Desigur, forțele nu sînt egale și primarului din Ceadîr-Lunga îi este mult mai greu să găsească 2 milioane de lei decât autorităților din Găgăuzia. De aceea, primarul a pus condiția, ca să nu lase orașul cu buzunarele goale, ci, dimpotrivă, să îmbogățească locuitorii orașului. Nu este clar în această istorie de ce autoritățile regionale nu au găsit această sumă, pentru că lor le este mai ușor și vedem că pentru GăgăuziaLand bani sînt. Și cu atît mai mult nu este clar de ce autoritățile moldovenești tac, pentru că lor le este și mai ușor să găsească această sumă. Căci fără ea, investițiile anterioare nu mai au nici un sens. Nu poți pur și simplu să îngheți 18 milioane de lei, banii ai poporului, și să nu finalizezi proiectul.

Îi rog foarte mult pe cetățenii Republicii Moldova și pe prietenii mei să citească pe internet despre acest scandal, să înțeleagă despre ce este vorba și să aducă această istorie la cunoștința slujitorilor poporului. 

Scriu despre această situație pentru că am fost crescător de cai pur-sînge anume de la această fermă de cai din Ceadîr-Lunga și recent am organizat pur întîmplător o acțiune ecologică în orașul Ceadîr-Lunga. Aceste două evenimente sînt motivul pentru care nu sînt indiferent și pentru care acest subiect pentru mine se află în Top-5, alături de caniculă, Trump, război și alte știri importante. Vă rog și pe voi să nu fiți indiferenți și să duceți subiectul în mase. Am scris cu toată străduința, scurt și la temă!


Mai multe de la Сандуляк Владислав


Comentarii

Nu sunt comentarii


2 mb
This page was created in 0.051 seconds