18 iunie 2018, 16:34

Ce este Sabrage-ul? Cum deprinzi tehnicile acestei metode? (Video)

Pentru acei care doresc ca vinul spumant să fie deschis mai original și cu un efect mai mare, dar cel mai important, spectaculos, metoda cea mai potrivită pentru deschidere este Sabrage. Astfel se numește tehnica de deschidere a sticlei de vin spumant cu o lovitură de sabie.

Cum a luat naştere această metodă?

Potrivit legendei, obiceiul de a deschide sticlele de şampanie cu sabia a apărut la începutul secolului al XIX-lea, în Franța. Ofițerii armatei lui Napoleon, pentru a atrage asupra lor atenția tinerei văduve Clicquot (proprietara podgoriilor și a producţiei de șampaniei), organizau adevărate spectacole în fața ei deschizînd sticlele în acest mod, în timp ce călăreau.

Metoda Sabrage era folosită și de husarii ruși, care retezau gîturile sticlelor dintr-o singură lovitură cu sabia. În Rusia, această metodă de deschidere a șampaniei a devenit cunoscută sub denumirea "a la husari", devenind cu timpul istorie. În Franța însă metoda în cauză a fost ridicată la rangul de artă. Unele Case de Șampanie vînd șampania scumpă împreună cu săbii pentru Sabrage.

Esența metodei constă în faptul că atunci cînd lovitura de sabie este aplicată pe partea convexă a gîtului sticlei, în sticlă apar microfisuri, iar presiunea din interiorul sticlei finalizează procesul de "deschidere". Capacul din plută, împreună cu gîtul, se separă într-un mod absolut spectaculos de sticlă iar, după aceea, se revarsă aproximativ 1/7 din vinul spumant, spălînd posibilele bucăți mici de sticlă. După care puteți turna cu curaj vinul spumant în pocal.


Cum puteţi deprinde această metodă?

În afară de ceea ce vedeți în acest material video este important să luați în considerare cîteva detalii:

  • Vinul spumant trebuie să fie bine răcit (o zi) pînă la 5-7о
  • După îndepărtarea foliei, muselet-ul trebuie mutat, neapărat, pentru a elibera locul de joncțiune a "inelului" sticlei cu gîtul.
  • Sticla trebuie întoarsă astfel încît locul suturii să fie îndreptat spre Dvs.
  • Ţineţi sticla sub unghi, degetul mare sprijiniţi-l în adîncitura sticlei din partea inferioară.
  • Cu un cuțit sau cu o sabie în cealaltă mînă, trebuie să atingeți ușor lama sticlei și de cîteva ori să treceţi încercînd în sus și în jos pe sutura sticlei pînă la protuberanța de pe gîtul sticlei (aici e cel mai slab punct al sticlei). 
  • Fără să vă luaţi avîntul și ținînd sabia orizontal, loviţi partea din spate a tăişului sub "inel" de pe gîtul sticlei, unde aceasta se uneşte cu sutura sticlei.
  • În fața dvs. nu ar trebui să se afle spectatori, pentru ca să nu răniţi pe nimeni cu dopul în sticlă, care va zbura. Depărtarea zborului acestuia poate fi de pînă la 10 m. De aceea, este mai bine să încercaţi Metoda Sabrage afară.
  • În prezent, pentru executarea Metodei Sabrage sînt folosite mai mult cuțitele, decît săbiile. Dar pot fi folosite, de asemenea, alte obiecte, spre exemplu pocalul.


    Sau chiar lingura. Nu am vrea să promovăm cuțitul în calitate de instrument, așa că am ales un obiect mai puţin periculos, o lingură. În plus, acest lucru nu influențează rezultatul final. Singurul dezavantaj este că mînerul lingurii alunecă slab pe folie, de aceea a trebuit să o înlătur complet de pe gîtul sticlei de vin spumant și nu doar partea de sus. Cu folia, bineînțeles, sticla arată mai festiv. În materialul video, acest lucru arată astfel.


    Sursa - https://wine-and-spirits.md



    Comentarii

    Nu sunt comentarii


    2 mb
    This page was created in 0.0259 seconds