21 martie 2013, 23:29

Ce vor reproșa de această dată Filat cu Leancă comisarului european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle...?

Ceea ce era clar de la început astăzi s-a făcut public de către înalții oficiali europeni, moldovenii vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană abia când va fi soluţionat conflictul transnistrean. Anume aceasta a declarat Comisarului european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle. Potrivit site-lui PUBLIKA.MD, dl Fule a declarat că, "Acum Moldova intră în cea de-a doua fază, când nu ne vom concentra doar pe cadrul legislativ, dar asupra implementării acestuia. Nu pot să vă spun un termen anumit în care se vor realiza următorii paşi, ştiu ce trebuie să se întâmple înainte ca cetăţenii din Republica Moldova vor putea să profite de acest regim liberalizat de vize în statele Schengen. Sper, pentru binele cetăţenilor care locuiesc în partea stângă a Nistrului, că o soluţie pentru acest conflict se va găsi cât mai repede. Pentru că atunci când se va rezolva această problemă, toţi cetăţenii din Republica Moldova vor beneficia de un regim liberalizat de vize". Cred că în acest moment s-a pus cruce pe toate aspirațiile noastre europene. Nimeni pînă la momentul dat din oficialii europeni de așa rang nu au făcut asemenea declarații. Interesant fapt, că în decursul ultimilor 2 ani, Bruxellul nu apus problema soluționării conflictului transnistrean pentru țara noastră în privința regimului liberalizat de vize. Din ce cauză anume acuma se pune această întrebare? Iată acuma cred că Leancă poate să elibereze funcția de Ministrul al Afacerilor Externe și Integrare Europeană cu sufletul împăcat, fiindcă țara noastră nici o dată, cel puțin cît vom avea actuala clasă politică la guvernare, nu va avea granițe deschise cu UE. Poate chiar de redenumit și Ministerul, fiindcă nu mai avem nici o șansă de a ne integra în Uniunea Europeană.  Să înțelegem că diplomația Republicii Moldova a suferit cel mai mare eșec?

De fapt, astăzi Filat și Leancă au pierdut ultimul as din mîna lor în ceea ce privește LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE cu care atît de mult ”fluturau” în toate conferințele sau atunci cînd vedeau în față vre-o cameră de luat vederi indiferent de tema discuției. Nu mai este credibil acest slogan cu care au venit la guvernare. Ex-ministrul de externe de fapt putea să plece la odihna ”meritată” încă la sfîrșitul anului trecut, atunci cînd a expirat termenul garantat de Dlui că Republica Moldova va obține regim liberalizat de vize pînă la sfîrșitul anului 2012, iar el public a promis că părăsește funcția de Ministru dacă nu va obține liberalizarea. Nu a făcut-o, s-a ascuns după spatele liderului său de partid care ia luat apărarea și l-a menținut în această funcție. Eu consider că Leancă fiind Ministru de Externe pe parcursul a 3 ani și jumătate de cînd se află în această funcție a mințit întreg poporul cu LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE. El știa destul de bine că o dată ce Republica Moldova are pe teritoriul ei un conflict fie el și înghețat, avînd o graniță necontrolată, avînd probleme de supraveghere a accederii pe teritoriul ei a persoanelor ce pot prezenta pericol pentru UE, NU VA FI ACCEPTATĂ DE TOATE ȚĂRILE MEMBRE UE. Pe mine m-a ”frapat” și motivația lui Leancă din ce motive tehnice țara noastră nu va semna la Vilnius nici un fel de documente - chipurile aceste documente trebuie traduse în 23 de limbi. Altă cauză nu au putut inventa? Consider că plătind pentru aceste servicii orice document cît de voluminos nu ar fi el, se poate de tradus calitativ în cel mult 2-3 săptămîni. Însă diplomații noștri neștiind ce minciună să mai născocească au găsit pricina TRADUCEREA... Dacă încă cu ceva timp în urmă consideram că dl Leancă are un viitor politic destul de bun, atunci la momentul dat sunt convins că dl Comisar Fule a îngropat această speranță. Nu mai are credibilitate ex-ministrul de externe.

Cu două zile în urmă am postat un articol cu titlul Rușine dle Leancă! Pînă mai ieri pupați mîina Ambasadorului Mizsei, iar acuma vă bateți joc de el... În acest articol am comentat bătaia de joc a lui Leancă față de ex-Ambasadorul UE la Chișinău, Excelența Sa dl Kalman Mizsei. Subiecte total diferite dar ”eroul” e același. Să ne amintim cum acest Leancă îi sugera Excelenței Sale, Ambasadorului Kalman Mizsei să se înscrie în clubul fanilor lui Leancă și în plus la toată această obrăznicie, ia ajuns (ne)educația să  îi sugereze că-i poate oranja un discont. Încă o dată repet RUȘINE dle Leancă! Acuma ce să ne așteptăm de  la ex-Ministrul de Externe? Aș intui că mîine, dl Leancă îi va oferi un club-card și lui Stefan Fule. Fiindcă altceva nici el și nici șeful lui de partid Filat nu-i poate oferi ca argument...

Evident că mașinăria propagandistică a lui Filat v-a aplica alte argumente și comentarii vis-a-vis de acest subiect. Sunt convins că mîine atît Filat, cît și Leancă vor încerca să dezmintă declarațiile Comisarului european, spunîndu-ne că Republica Moldova în pofida afirmațiilor celor de la Bruxelles vor avea regim liberalizat de vize cu UE! - Dle Filat, cu regret mă repet, a trecut timpul lui Lăpușneanu cînd era în vogă sloganul ”DACĂ VOI NU MĂ VREȚI EU VĂ VREU”, iar faptul că sunteți și DVS lăpușnean nu cred că vă va ajuta să impuneți acest regim celor 27 state din Europa...





Mai multe de la Veaceslav Burlac


Comentarii

Nu sunt comentarii