16 martie 2013, 14:28

Moldova are prieteni știm și fără ca să ne spună Vlad Filat, dar cîți vor să prietenească cu ex-premierul Republicii Moldova ...? Pînă cînd PPE va tolera un așa membru în rîndurile sale?

Ieri, ex-prim-ministrul în exercițiu, dl Vald Filat la întoarcerea din Bruxelles unde a participat la Summit-ul Partidului Popular European (PPE) a făcut declarații de presă, în așa mod și-a dat chipurile darea de seamă vis-a-vis de deplasarea din contul statului. Cine totuși este membru al PPE, Republica Moldova sau PLDM? Dacă PLDM are calitatea de membru observator, adică poate participa la toate activitățile, congresele și adunările politice PPE, dar nu are nici un drept de vot, atunci din ce cauză bugetul Republicii Moldova trebuie să achite pentru participarea PLDM-lui la congresele unde acest partid este invitat?  Pe mine ca cetățean al acestei țări mă interesează acest fapt. ”Elita” politică din țara noastră se ascunde după aceste nume mari cum sunt PPE. Nu neg faptul și nici însemnătatea Partidului Popular European pe scena politică a Europei. PPE cel mai influent partid din Europa și reprezentanții acestui partid sunt prim-miniștri în majoritatea țărilor din UE. Prin populismul său și ”jonglarea” cu nume mari a politicienilor europeni, Vlad Fișat vrea să arăte la toată țară că EUROPA E CU NOI? Că la acest summit au fost pusă în discuție situația din Republica Moldova este bine, mai ales că fiecare partid membru al PPE aflat la guvernare într-o țară sau alta trebuie să-și deie darea de seamă despre succesele și insuccese obținute. Altfel cum conducerea PPE ar putea evalua contribuțiile fiecărui partid membru la consolidarea și promovarea imaginii partidului la nivel european. Republica Moldova este țara de ”succes” cu care se mîndrește Uniunea Europeană sau mai bine zis șefii de partid din care face parte și Vlad Filat. Din declarațiile ex-premierului - ”Am solicitat partenerilor europeni ca, necătând la criza politică de la noi, să continue să ofere sprijin Republicii Moldova, pentru ca procesul de integrare europeană să fie implementat în continuare. Am avut posibilitatea să comunic atât cu președintele Consiliului European (Herman Van Rompuy), cu președintele Comisiei Europene (Jose Manuel Barroso), cu cancelarul german Angela Merkel, cu președintele României, Traian Băsescu, și cu alți oficiali de rang înalt. Am primit confirmarea că Republica Moldova are prieteni sinceri, iar această prietenie este manifestată şi atunci când cunoaştem dificultăţi. Mesajul transmis de ei este să facem tot ce este necesar ca să asigurăm în continuare o guvernare democratică.”

Dacă e să analizăm atent site-ul Partidului Popular European, atunci vedem că toți cei vizați în discursul ex-prim-ministrului sunt în conducerea acestui partid. C-am stranii și puțin credibile mi se par declarațiile dlui Vlad Filat că a avut întîlniri cu toți acești demnitari și oficiali europeni. Dacă e să ne gîndim că în cadrul Summit-lui au participat 73 de delegații de la toate partidele membre a PPE, iar summit-ul și-a ținut lucrările doar o zi putem să ne închipuim cît timp a discutat Vlad Filat cu fiecare oficial. Mai mult decît și-au dat binețe și au și-au strîns mîinile timp nu au avut, fiindcă cu fiecare dintre cei 73 de membri 2 minute și încă 2 minute pentru pregătirea de salutare și se grămădesc deja 5 ore. Da lucrările summit-lui, da prezentările și dările de seamă etc, așa că dle Vlad Filat declarațiile DVS chiar nu sunt credibile. Eu personal nu vă cred și o bună parte din cetățeni pentru care nu sunteți ”MESIA” și ”ȚARUL” Republicii Moldova pun la îndoială declarațiile. Cred că și Mihai Ghimpu vizitînd Bruxellul a adus argumente destul de ”credibile” a activității dlui Filat în calitatea s-a de Prim-ministru ce va diminua autoritatea în fața europenilor a  ex-premierului destul de serios. Interceptările telefonice, menținerea în fotoliile de miniștri a unor persoane în privința cărora au fost intentate dosare penale pe marginea unor cazuri de corupție și depășire a atribuțiilor de serviciu nu vor fi acceptate de europeni drept scuză pentru menținerea lui Filat în fruntea Guvernului. Nici cei de la PPE nu-și vor dori ca un prim-ministru membru a PPE să fie asociat cu contrabandă, trafic de influență și alte fărădelegi în care este implicat dl Filat.

Toată lumea știe că Republica Moldova are prieteni. Iar întrebarea mea este cine totuși are dorința de a prieteni cu conducerea ei...? Și cîți dintre cei ce acuma zîmbesc și se îmbrățișează cu Vlad Filat vor rămînea prieteni pe viitor...?  Mai degrabă întrebarea mea cred că este una retorică și va rămîne fără răspuns, fiindcă noi vedem cum suntem amăgiți de la micile ecrane de politicienii noștri care mint fără să roșească. Interesant lucru, ca minciuna să fie credibilă, cel ce o spune trebuie să creadă și el în ea. Întrebare către dl Vlad Filat: - DVS credeți în ceea ce spuneți cu adevărat sau deja minciuna atît de adînc s-a cuibărit în mesajele pe care le promovați că mimica mincinoasă nu se deosebește de cea adevărată?

Mai multe de la Veaceslav Burlac


Comentarii

Nu sunt comentarii