12 martie 2013, 13:39

Cine pune virgulile și punctele în legile propuse de Veaceslav Ioniță…?

”Răsfoind” prin net, accesînd adevărul.ro am dat de un material foarte și foarte interesant. Compania Metro face legile în Parlamentul Republicii Moldova. Evident nimic nu era să fie deosebit în acest titlul dacă nu și conținutul. ” – Textul unor completări din Legea cu privire la comerţul intern, votate de deputaţi la sfîrșitul anului trecut, coincide cu cel al unei solicitări trimise de reţeaua germană la Comisia de economie din Legislativ. Parlamentarii dau vina pe preşedintele comisiei, Veaceslav Ioniţă.” Un Deja Vu, cu un an și jumătate în urmă exact așa învinuiri în adresa lui Veaceslav Ioniță erau aduse în cazul legii cazinourilor. Atunci Mihai Ghimpu declara că: – ”Domnul Ioniţă trebuie să-şi dea demisia din preşedinte al comisiei pentru că, dacă îţi permiţi să falsifici un document, ceea ce este foarte riscant şi poate apărea la suprafaţă şi tu nu te temi de aceasta, înseamnă că nu poţi fi preşedinte, cu atît mai mult nu poţi fi deputat, trebuie să depună şi mandatul de deputat, să vină în locul lui un deputat cinstit şi corect.”
Atunci s-a făcut foarte mult gălăgie vis-a-vis de prejudiciul adus bugetului statului. Din urma acelei ”erori” statul a fost prejudiciat de 5,6 mln. lei. În cazul cu legea Metro, prejudiciul statului nu poate fi calculat, dar prejudiciul adus agenților economici care au fost defavorizați eu cred că e posibil de calculat. Alți agenți economici au fost defavorizați din cauză că au fost impuse niște criterii și cerințe pe care nu toți au posibilitatea de a le îndeplini de exemplu, agenții economici ce doresc să practice comerțul combinat trebuie să aibă 3.000 de metri pătraţi suprafaţă destinată vînzării (spaţiul de depozitare nu se ia în calcul), minimum 200 de locuri pentru parcare şi un asortiment de 15.000 de articole. Textul a fost făcut copy-paste de pe demersul companiei Metro adresat lui Veaceslav Ioniţă. Poate fi această lege calificată drept lobby a unui agent economic, favorizarea acestuia și crearea condițiilor pentru monopolizarea pieţei?

Drept răspuns Veaceslav Ioniță declară că: - Problema este că ministerul vine cu proiecte proaste şi noi trebuie să le perfecţionăm. Aşa a fost şi în cazul cu introducerea obligativităţii achitării mărfurilor procurate/livrate prin virament, cu excepţia cazurilor de achitare a acestora în comerţul combinat. Noi vom propune anularea acesteia. Atunci nu prea înțeleg din ce cauză din versiunea finală a legii, potrivit căreia era impusă plafonul limită 5.000 de lei pe zi la comercializarea mărfurilor către persoanelor fizice, la care insistau ministerele Economiei şi cel al Finanţelor pentru a reduce evaziunea fiscală.

Pe final, și în cazul legii cazinourilor, și în cel a Legii cu privire la comerţul intern, vedem că este învinuit una și aceiași persoană și anume președintele comisiei finanțe și buget a Parlamentului Republicii Moldova, Veaceslav Ioniță. Prima dată să presupunem că a fost o ”eroare” și o ”lipsă de comunicare”, dar dacă acest lucru se întîmplă repetat, atunci putem vorbi despre încălcări intenționate a prevederilor legale de către funcționarii publici. Dacă nu Veaceslav Ioniță este responsabil de promovarea legilor cu ”erori” și lobby, atunci cine pune virgule și puncte în legile propuse de acesta…?

Mai multe de la Veaceslav Burlac


Comentarii

Nu sunt comentarii


2 mb
This page was created in 0.0356 seconds