8 martie 2013, 16:58

Cred că convocarea Consiliilor Naționale a Partidelor din Republica Moldova vor fi puse pe rol în următoarea perioadă…

În Republica Moldova, cu o populație de puțin peste 3 mln. de cetățeni, iar de facto în țară se află puțin peste 2 mln, avem vreo 35 de partide, mișcări politice și de alt gen ce au dreptul legal de a participa în scrutinul electoral. Vre-o 70 000 de cetățeni per/partid. În situația actuală, cînd fiecare simte că alegerile anticipate sunt atît de aproape, cred că fiecare partid, partiduț, mișcare, mișcărică se vor întruni în Consiliile Naționale pentru a pune țara la cale. Convocările Consiliilor Naționale a partidelor extraparlamentare vor purta un caracter pur simbolic, la care se va vocifera ideea că partidul dat este gata de a merge în alegeri anticipate, iar obiectivele puse în fața unui partid de a deveni un partid parlamentar vor fi atinse. Pasărea mălai visează! Pe mine nu mă interesează cele extraparlamentare cît cele care au putere decizională în cadrul Parlamentului. Mă interesează ce fac și ce decizii aprobă cei care pot real să evite sau să ducă țara spre alegeri parlamentare anticipate. Adică PCRM, PLDM, PD și PL.

Deciziile comuniștilor sunt din start cunoscute. De mai multe ori au fost vociferate de către toată conducerea partidului. Provocarea alegerilor parlamentare anticipate este scopul PCRM-lui. Pentru un partid de opoziție este firească această poziție. Cel puțin pînă la momentul dat cei din fracțiunea parlamentară a PCRM-lui își îndeplinesc planul cu brio.

Partidul de la polul de dreapta a politicului din Republica Moldova este PL. Deși extravagante, declarațiile Președintelui PL, d-lui Ghimpu sunt pe înțelesul tuturor. Nu-și dorește alegeri anticipate, dorește resetarea AIE, dar în nici un caz nu va accepta candidatura lui Filat la funcția de Prim-ministru. Președintele PL-lui este gata chiar și la un vot comun cu PCRM, ca să-l demită pe Președintele Timofti dacă acesta din urmă va propune candidatura lui Vlad Filat la funcția de șef a executivului. Este gata să se așeze la masa de discuții inclusiv și cu Vlad Filat, dar nu-l va accepta ca Prim-ministru. Ghimpu ne spune clar că el este gata să se dezică de posturile de conducere a partidului și oferă locul altcuiva. În așa mod speră că cursul european al țării să fie menținut, iar orgoliul personal nu poate fi egalat cu interesul țării.

Startul convocărilor Consiliilor Naționale a fost dat de cei de la PD. Ieri, în data de 7 martie, membrii Consiliului Național a Partidului Democrat s-au întrunit într-o ședință cu ușile închise. Din unele surse demne de încredere am înțeles următoarele: Partidul Democrat este deschis pentru discuții în cadrul AIE. PD-ul nu-și dorește alegeri anticipate. Ele nu convin nimănui, dar dacă cineva va încerca să-și pună mai presus orgoliul personal decît interesul Alianței atunci PD este gat să meargă în anticipate. Nu prea demult Președintele PD-lui a declarat că este gata benevol să se dezică de fotolii numai ca Alianța să se restarteze și să continue parcursul european.

Astăzi pe platforma vox.publika.md Veaceslav Balacci a postat un articol De cine se teme mai tare Vlad Filat de PL, PD sau propriul partid? în care autorul ne informează că duminică, 10 martie, PLDM-ul convoacă în regim de urgență Consiliul Național al partidului. Veaceslav ne spune că, - ” Decizia care urmează a fi luată duminică a fost deja vociferată de cîteva ori de mai mulţi şefi ai PLDM: partidul NU are şi nici NU POATE avea alt candidat la funcţia de premier decât Vlad Filat. Se pare că Filat îşi convoacă duminică activul de partid în şedinţă doar pentru a formaliza această decizie! ”. Eu consider că prin evenimentul de duminică, Vlad Filat dintr-adins vrea să arate tuturor că el este Lenin-ul PLDM-lui. Am scris recent că cu regret ex-premierul moldovean a vrut să se asocieze prin acțiunile sale cu Președintele rus Vladimir Putin. Acela în Rusia e lider ”incontestabil” și la noi alt Vlad o face tot pe țarul național. De fapt sunt convins că la acest Consiliu se va vota unanim sprijinul lui Vlad Filat ca candidat unic a PLDM-lui la funcția de Prim-ministru. În acest caz cred că interesul lor de partid va fi mai presus ca interesul țării. Și aici nu trebuie de dat vina pe PL, PD sau PCRM pentru provocarea alegerilor anticipate. În cazul dat, dacă PLDM-ul nu va propune altă candidatură decît cea a lui Filat la șefia executivului, atunci consider că PLDM-ul se va face unilateral vinovat de aruncarea Moldovei în alegeri anticipate...

P.S. Ghimpu și Lupu nu se țin de funcții, Filat are mania de a fi ȘEFU și nu va accepta pe altcineva în funcția de ”țar”!

Dle ex-prim-ministru Filat! Această țară nu are nevoie de ȚAR! Guvernul trebuie să fie condus de o persoană agreată de întreg poporul și nu de un singur partid. Înțelegi ce vreau să spun?

Mai multe de la Veaceslav Burlac


Comentarii

Nu sunt comentarii