22 august 2012, 20:09

Cine închide copiii în coteţ atunci cînd vine vecinul în ospeţie…?



Iată că şi a venit această zi “neuitată” pentru Republica Moldova. Onoruri, defilări, închinăciuni, zîmbete forţate etc. Mai să uit, o jumătate de capitală închisă pentru locuitorii ţării şi mii de capace de canalizare sudate. Ce se petrece cu această ţară? Ce e cu “închinăciunile” aceastea în faţă unui oaspete. Nu neg, că d-na Merkel e o persoană destul de importantă în politica mondială şi destul de influientă, iar securutatea D-ei e primordială în orice vizită unde nu ar fi. Dar ceea ce s-a petrecut astăzi în Chişinău e ieşit din comun. Să începem de la închirierea unui automobil bronat de către  partea moldovenească care ne -a costat 10 000 euro. Orice demnitar de prim rang din orice altă ţară membru a G8 îşi aduce maşinile blindate cu ei. Aici putem să intuim că protocolul de la Berlin a pus condiţia , dacă se doreşte vizita cancelarului la Chişinău este necesar să i se pună la dispoziţie blindatul. Altă problemă destul de majoră este limitarea accesului cetăţenilor acestei ţări în parcul public “Ştefan cel Mare”. Nu cred că este normal că cineva să-mi limiteze accesul în locurile publice atît timp cît eu nu prezint pericol pentru societate. Orarul destul de restricţionat între cei doi oficiali, ne face să credem că această vizită are doar un iz de PR. Nu pot să fie puse în discuţie probleme bilaterale în doar 15 minute. Aceste 5-6 ore,  cît se va afla d-na Merkel în Republica Moldova nu cred că ne va aduce ceva important, dar cine ştie… Povestea de succes a Moldovei care era acum un an şi jumătate în viziunea lui Baiden, o vom aveam şi după plecarea lui Angela Merkel. Reiese că peste încă un an va veni cineva din vest şi ne va spune că este de acord cu Baiden şi Merkel şi că aici e o poveste de succes.

De fapt stimaţi prieteni nu-i nimic deosebit în această vizită. După părerea mea, pînă cînd nu vom avea ce demonstra concret ce succese a atins ţara noastră, nu mai invitaţi pe nimeni. Pînă cînd nu vom diminua corupţia, cînd vom avea salarii decente, atunci cînd cetăţeniii Republicii Moldova nu vor mai pleacă abandonînd vatra, iar copii vor avea părinţii alături, pînă atunci nu avem ce arăta. Făcînd “buzele” la drumuri de la Aeroport pînă la Cricova şi la teritoriile adeacente lor, nu suntem atractivi pentru investitori.

Pentru mine,  măsurile de securitate sunt destul de exagerate. Făcînd o comparaţie,  între o ţară cu o familie, întreb pe cei de la guvernare: - Atunci cînd vine vreun vecin, închideţi copiii în coteţ? Aveţi grijă, că dacă mai faceţi aşa ceva, copiii ar putea să vă socoată laşi şi mizerabili, fiindcă vi-i ruşine de ei în faţă vecinului, iar vecinul vă va socoti un inferior lui…

Principalul să vă fie de învăţătură. Ajută-ne Doamne!


Mai multe de la Veaceslav Burlac


Comentarii

Nu sunt comentarii