23 august 2012, 20:08

Nunta a trecut, dar ca la moldoveni — chefuim încă o săptămînă sau…? Un duş cu apă de izvor şi la muncă domnilor guvernanţi!


La moldoveni nunţile sunt mari şi frumoase. Pentru ca să se facă o nuntă, de obicei pentru fală, organizatorii se împrumută numai ca să fie frumos şi ca la nimeni. Unicul cine nu are treabă cu nunta şi cheltuielile suportate este naşul. A venit, a chefuit, a mîncat, în timpul mesei a mai luat microfonul şi a urat ceva tinerilor. La sfîrşit de nuntă a zis o mulţămire, a luat colacii şi a plecat. Restul rămîn cu mesele goale şi probleme peste cap. Ca să nu uit, moldovenii după nuntă încă o săptămînă fac mulţămirea cu zamă, fără zamă, la spălat tacîmurile etc. Mai pe scurt capăt de beţie…


Aşa şi în cazul lui Merkel, a venit, a urat ceva de bine Republicii Moldova, a mîncat, a băut, şi-a luat colacii (460 de sticle cu vin de colecţie) şi a plecat. Dar noi aşa şi am rămas cu probleme cotidiene şi dătorii.  Să înţeleg că tradiţia rămîne tradiţie sub orice formă şi în orice condiţie. Acuma demnitarii noştri au temei de chefuit o săptămînă, fiindcă au făcut o «nuntă» frumoasă şi făloasă, iar mass-media are şi ea temei pentru discuţii încă o lună întreagă. Ce a făcut, cum a mers, în ce a fost îbrăcată, cum a zîmbit, cum s-a aşezat, la cine s-a uitat etc. Iată ce-i va deranja pe jurnaliştii şi analiştii politici din RepublicaMoldova. De fapt în tot acest răstimp înţaranoastră se vor acumula o sumedenie de probleme care aşteaptă atenţia presei, televiziunii, radioului şi soluţionarea din partea puterii.

Vine data de 1 septembrie. Se întreabă cineva şi cei din puterea întîi şi cei dintra patra dacă profesorii au primit toţi banii? A întrebat cineva părinţii cu ce vor îmbrăca copiii la primul sunet? Au oare toţi copiii rechezite şi manuale? Sunt oare toate şcolile şi instituţiile preşcolare gata să-şi deschidă uşile? O problemă destul de serioasă, dar noi ne îmbătăm cu apă şi ni se pare că mîine va fi bine dacă mai vine încă vreun lider politic european.

Nimeni nu se întreabă de soarta concetăţeanului nostru arestat în Ukraina şi învinuit de şpionaj în favoarea RepubliciiMoldova. E veridică învinuirea sau nu, nimeni nu ştie, dar faptul că jurnalistului Niculin i se încriminează ceva şi poate fi condamnat la 15 ani de închisoare, deranjază pe cineva? Ce face Minesterul Afacerilor Interne? Bate apa în piu şi pasul pe loc cu liberalizarea regimului de vize? Organizează vizite? Face valuri în cadă cu integrarea europeană? Iată caz concret unde este obligată să se implice, fiindcă este pusă în pericol viaţa şi libertatea cetăţeanului nostru.

Probleme de genul dat sunt o sumedenia. Ele trebuie şi pot fi soluţionate, numai că este nevoie de un pic de dorinţă şi insistenţă din partea statului. La articolul recent am avut un comentariu, mai degrabă o critică, unde mi se aduc învinuiri precum că, nu văd altceva decît rău în RepublicaMoldova. Numai critică, critică şi iar critică. Ca răspuns le spun că lauda o face mass-media afiliată şi subordonată. Dacă te uiţi la posturile de televiziune nu vezi nimic în afară de laudă şi ode celor cărora le aparţin şi o critică ascunsă faţă de oponenţi dacă sunt din Alianţă. Opoziţia nici nu e criticată, fiindcă şi critica este un fel de reclamă electorală, dar guvernanţii de asta nu au nevoie.

La momentul dat este necesar cum se zice la moldoveni, de răsuflecat mînicile şi de apucat de treabă. Dar cel mai bine un duş cu apă de izvor ca să le treacă somnul, amorţirea şi dorinţa de a cădea în hibernare şi de apucat de soluţionarea problemelor. Probleme avem multe, dar timp pentru soliţionare puţin.


Mai multe de la Veaceslav Burlac


Comentarii

Nu sunt comentarii