28 decembrie 2012, 11:35

,,Cum sună patriotismul moldovenesc în limba rusă” ? ….off.

De multe ori mi-am dat seama că diplomaţia rusă de la Chişinău are multe lucruri în comun cu prezicătorii șamani din tundră care încearca să ne spună cum va fi vremea de afară ghicind pe oase. Departe de realitate, mereu înfumuraţi şi cu gîndul la cer, la “Великая Держава” şi la “uniuni” Euro-Asiatice, o idee revanșistă care este gîndită ca din topor , din fugă. Această remarcă se referă şi la experţii, politologii ruşi care au mari dubii în implementarea acestui proiect mare.
Cum poate fi ,ca liderul unui partid politic fără o susținere reală , Victor Șelin, să inițieze un Referendum republican pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan? “бред”.
În viziunea mea o asemenea idee nu poate fi preluată de un boschetar politic, care de fapt este un zero în politica moldovenească, și nu are nici o valoare ca să vorbească din numele unui popor întreg. Și de la început această idee (poate pe alocuri bună) era nascută moartă. Oare, Moscova nu vede clar ce se petrece în politica moldovenească dacă real vrea uniune macar și economică ?
Acesta nu este un articol critic, ci unul cît se poate de realist. Orice constructive de acest gen începe de la lucruri simple, de la o comunicare creativă elementară, de la o colaborare dintre organizaţiile de tineret și nu numai. Anume aceste elemente pot servi la construcţia unor poduri prietenoase dintre tinerii din spaţiu CSI!
De ce actuala generaţie tînără nu îşi doresc o asociere Euro-Asiatică?
De ce gîndul tinerilor se îndreapta spre UE și pleacă în SUA?
De ce ruşii nativi din Moldova nu mai votează partide pro-ruse?
De ce cetăţenii rușii (moldoveni) stau la coadă pentru paşapoarte române?
Repetă oare Moldova scenariul Ţărilor Baltice?
Eu cred că da, doar ca într-o altă formă!
Răspunsul la întrebările de mai sus sunt simple. Autorităţile moscovite au susţinut mereu organizaţiile de tineret care au promovat un mesaj incoerent, neadecvat, iar politica lor a devenit una straină moldovenilor. Oragnizatiile pro-ruse în Republica Moldova s-au transformat în structuri extremiste (exemplu Liga Tineretului Rus şi altele) cu liderii Tuleanţev, Klimenco, Șelin, …..

În repetate rînduri am scris despre faptul că Uniunea Euro Asiatică este un mit frumos cu eroii sai, cu popoare multe prietenoase, o poveste în care spiritul pacifist contează și ne unește. Nu numai partea economică (burta), dar anume ceea ce se numește (spirit) prietenia popoarelor, toleranță, modernizare, progres, victorii COMUNE a popoarelor URSS împotriva fascismului, primul om care a zburat in cosmos cum a fost Iurii Gagarin. Suținerea vetreranilor din al II-a război Mondial, veteranilor care sau luptat în Afganistan, veteranilor care a oprit catastrofa Cernobîl, cea mai gravă catastrofă din istoria energiei nucleare. Aceste valori pînă ce ne mai unesc, pe toți cei veniți din URSS dar cit timp ? “încă o generație nu mai mult”.
Ne uneste credința noastră ortodoxă un factor istoric foarte important în viața statelor noastre Republica Moldova, Rusia ba chiar și România. Și printre primele lucruri ce ne poate uni, rezolvarea pașnică a conflictului Transnistrean, care este un subiect foarte sensibil în diplomația moldo-rusă. Nu trebue sa fii mare expert ca să înțelegi ca cheile rezolvării conflictului sunt la Moscova ,ce putem face noi Chișinăul și Tiraspolul ? Simplu , nimic .
Probabil poate şi din cauza celor care promovează această idee Uniunii Euro-Asiatice sunt lipsiţi de argumente şi incompetenți ca să înțeleagă lucruri elimentare?
“Мало креатива”.
Коррупция в самой России перестала быть проблемой, а стала системой. Она метастазами сковала экономическую и социальную жизнь страны. Ежегодный коррупционный оборот в этой стране достиг 300 млрд долл.3, что сопоставимо с годовым российским бюджетом и составляет 25% ВВП страны. (В.Путин).
Rușii au probleme mari la capitolul organizare, disciplină, transparență, libera exprimare.
Și la Chișinău activitatea organizaţiilor pro-ruse la Chişinău este o propagandă ieftină şi nimic mai mult, de fapt ca și cea românească, politică dusă din tranșeele de luptă . Cam asta au făcut şi alte partide pro-ruse sau pro-romîne , care au și dispărut de pe arena politică din Republica Moldova. Noi moldovenii alegem o altă soartă un alt drum care este în interesul nostru NAȚIONAL .
Nici măcar moldovenii originari din Rusia numai cred în vorbele acestor structuri pentru că sunt ca un strigăt în codru nimic concret. Ei au înţeles uniunea reală CARE este cea Europeană, măcar salarii, pensii decente ordine în justiție și alte domenii importante pentru țară(elimentar). Îşi completează dosarele şi stau la Bucureşti la coadă pentru paşapoarte europene.
Mai vreţi Uniune Euro-Asiatică? Poftim….!
Sunt doar cîteva exemple elocvente.

De ce am decis să scriu acest articol?
Recent am primit o invitaţie de a iniţia în comun cu mai multe organizaţii un forum intitulat “Noua Generaţie a Moldovei-2012” Ideea mi s-a părut bună. Orice comunicare este binevenită mai ales una cu un caracter multicultural.
Organizatorii îşi doreau să intensifice relaţiile dintre oamenii de ştiinţă, în special a tinerilor, a politicilor de tineret, a relaţiilor bilaterale, discuţii despre patriotism, istorie ect. Deasemenea forumul îşi propunea să creeze o platforma de discuţii în rîndul mai multor organizaţii şi să definească obectivele principale. Să promoveze interesele etniilor în contextul statalităţii Republicii Moldova, să discutam despre educarea patriotică în ţară, despre promovarea modului sănătos de viaţă şi teme care ne unesc destinul nostru comun. Doar că după cîteva adunări a consilului, în urma discuţiilor şi analize, a programului, mi-am dat seama că este totul o improvizaţie, însăşi organizatorii nu înţeleg ce îşi doresc.
Mi-a creat impresia că forumul de facto a fost organizat, pentru a fi, spre sfîrşit de an şi nimic comun cu problemele reale din ţara noastră.
Am vazut nişte indivizi cu maşini luxoase şi ceasuri de aur ca în cazul d-lui Tuleantev, care habar nu are ce înseamna patrie, respect sau toleranţă și cearta intre noi sa început chiar acolo la masă.
Acest tovarăş, şeful Ligii Tineretului Rus este cunoscut prin declaraţiile sale xenofobe anti-moldoveneşti şi poate fi uşor confundat cu un alt extremist Sergiu Laşco, membrul Mişcării Legionare. Unica diferenţă este limba în care îşi rostesc discursurile, în rest însă, idea, logica e aceeaşi, un mesaj străin nouă. Oameni care defapt nu au făcut nimic pentru tinerii din Republica Moldova. Unicul lucru care ei au putut să facă este să adune în stradă tineri, care se întrec cine mai tare urlă în centru Chişinăului, Basarabia pământ românesc sau “Спасибо деду за победу”…..
Nimic ieşit din comun pentru aceste “personalităţi”, unul e patriot al României, altul patriot al Rusiei, dar nu înteleg ce au în comun cu patriotismul moldovenesc?
Unul dă foc Parlamentului pe 7 aprilie şi crează dezordine, altul chipurile opreşte marşurile unioniste la Cahul şi Bălţi urlând ,,…..Румыны пид…..сы…” la un pas de un război civil la Bălţi.
Cine sunt indivizii acestea?????

În fine, culmea tupeului a unor organizatori ai forumului constă în rezoluţia finală care era deja întocmita cu o zi înainte de eveniment. Oameni buni, noi am venit să discutam cu voi, să căutam soluţii la problemele comune, să iniţiem un dialog la nivel național cu mese rotunde cu tinerii din Transnistria sau: Hut şi am venit.
Pentru noi, cei de la Mișcarea “Voievod”, lucrurile mari se fac în liniște și fără grabă mare.
Într-un final trei organizaţii au decis să numai participe la acest forum.
Mişcarea de Tineret “Voievod”, Scutul Moldovenesc, Guvernul Tinerilor din Republica Moldova.
Am aflat, ca încă două organizaţii au refuzat participarea la forum mai devreme: Guvernul Tinerilor din Găgăuzia şi Organizaţia găgăuză ,,Ileri”.
Rusia totuşi este o civilizatie spiritual – culturală, care uneşte istoric poporul nostru cu popoarele multinaţionale ale Rusiei şi o diplomaţie bună poate hotarî multe divergenţe între statele noastre, dar pînă ce vedem un ,,русский авось”, o indiferenţă şi un neprofisionalism total, care din păcate îndepartează ţările noastre şi mai tare.
Tinerii ruși au nevoie de susținere reală, ca burse de master, locuri de practică și schimb de experiență în economie , cultură , tehnologiilor informationale din Rusia pentru ca rușii au un potențial colosal în aceste domenii .
Organizațiile de tineret din Republica Moldova își doresc sincer prieteni printre organizațiile de tineret din Rusia și politice și apolitice de la putere și din opoziție , pentru ca în ultima perioadă tot mai puțini tineri moldoveni își doresc să cunoască limba rusă, pentru că nu simt necesitatea.Elimentar nu au cu cine comunica , o Rusie Mare dar nu avem cu cine conlucra.
O mare parte din tinerii moldoveni trăiesc și își fac studiile prin UE sau SUA, prin programe ca Welcome Travel Professional Program și multe altele, care oferă condiții reale pentru tinerii noștri, chiar dacă nu sunt binevenite pentru statul nostru, care își pierde forțele cele mai active și vitale ale societății.
Republica Moldova trebue să fie un pod de flori, care să unească civilizațiile Europei și Asiei și nu o cortină de fier, așa cum a fost odată și aceasta trebuie sa înțeleagă toți partenerii noștri externi , și nu în ultimul rînd noi cetățenii tineri a Republicii Moldova trebuie să ne învățăm să iubim propria țară .

Forumul organizat de noi :
Forumul International ”Tînărul Lider al secolului XXI”. 31 MARTIE -2 APRILIE 2012




Mai multe de la Nicolai Pascaru


Comentarii

Nu sunt comentarii